За първи път в Странджа: Мъжко хоро на Йордановден под Стоиловския водопад


За първи път в Странджа: Мъжко хоро на Йордановден под Стоиловския водопад
03 Януари 2019, Четвъртък


В най-митичната българска планина хората наричат празника на 6 януари още Водици, Удици или Влечуги

Автор: Светлана Николова

Странджанци вярват, че в нощта преди Йордановден небето се отваря и всеки може да си пожелае нещо. В най-митичната българска планина хората наричат Йордановден още Водици, Удици или Влечуги (сред част от рупското население в селата Българи, Кондолово, Резово и Сливарово).

Йордановден или Кръщение Господне е денят, в който се освещава (кръщава) водата от свещеник. Освещаването става край река, чешма или море.

Тържествено шествие от икони носени от иконосци, хоругви, миряни и свещеникотиват до водоизточника. След молитва свещеникът хвърля кръста във водата и момците скачат да го вземат.

Вярва се, че ако кръстът замръзне годината ще бъде здрава и плодовита. Момъкът, който е извадил кръста, обикаля с него из селището и получава подаръци.

По традиция и тази година Светият кръст ще бъде хвърлен във водите на водопад Докузак в близост до село Стоилово, съобщава кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Под звуците на гайда и тъпан за първи път ще бъде направено и така нареченото "Мъжко хоро", което на този ден е традиционно за няколко места в страната. Всеки, който е облечен с носия, ще може да се включи в хорото за здраве и берекет.

Ритуалът е с начален час 12,00. От община Малко Търново са осигурили автобуси за желаещите да се включат в него. Тръгването е в 11,30 ч. от Общински пазар – Малко Търново.


В категории: Традиции , Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Залюбила е Василка
03.01.2019 20:38:15
3
1
Тъпо,Калофер е само един
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки