Образование, екология и бизнес са акцентите в бюджета на Бургас за 2019 г.


Образование, екология и бизнес са акцентите в бюджета на Бургас за 2019 г.
28 Декември 2018, Петък


В раздел Екология ще се работи най-вече в посока по-чист въздух в Бургас. Всички контейнери за боклук ще бъдат подменени с подземни

Автор: Десант

Бюджетът на Бургас за 2019 г. е 253 млн. лв., като се запазват всички данъци и такси и успяваме да дадем повече, обяви кметът Димитър Николов при представянето на макрорамката.

"Бюджет в подкрепа на образованието, екологията и бизнеса" е наименованието на рамката на Бюджет 2019.

"Финансираме и обезпечаваме нови дейности във всички направления, но Бюджет 2019 е в подкрепа на образованието, екологията и бизнеса. Това са акцентите", каза кметът.

„Стартираме с образованието и въвеждаме нов модел във всички училища. С обновяване на 92 класни стаи, които ще бъдат реконструирани изцяло с чинове, интерактивни дъски и ново оборудване. Това ще даде възможност по нов начин да започне образователният процес за първокласниците“, каза Николов.

Той подчерта, че има необходимост бургаските деца да се хранят здравословно и ще се работи и в тази посока.

Друг акцент е „Професия на бъдещето“. „Ще модернизираме професионалното образование с нови технологии и инфраструктурно обезпечение. Стартираме нови специалности – в областта на автомобилите, откриваме паралелка с авиация. Ще се разработи програма, която ще свързва училищата с бизнеса“, каза кметът.

„Ще се увеличи размерът на издръжката за 5 и 6 годишните в детските градини, няма да бъдат увеличавани таксите. Ще се осигури по-качествена храна и условия в градините“, каза кметът.

В раздел Екология ще се работи най-вече в посока по-чист въздух в Бургас. Всички контейнери ще бъдат подменени с подземни.

За бизнеса ще бъдат открити 14 предприятия с нови работни места. Ще бъде приоритет изграждането на свързваща инфраструктура. Община Бургас ще проектира нови паркоместа.

Ще бъде довършен новият конгресен център на „Пристанище Бургас“.  Община Бургас е кандидатствала с проект и за изграждане на нов младежки център в Меден рудник.  В Зона А на комплекса ще започне изграждане на нов паркинг, амфитеатър и детска площадка.

Ще бъде изграден Парк на миниатюрите в ж.к. Славейков. Общината ще подпомогне и реконструкцията на залата на бургаската Филхармония.

След наводненията в Сарафово ще бъде укрепена свлачищната зона.

Продължава програмата за обновяване на ул. „Богориди“. До момента сме готови за някои от проектите, каза кметът.

„За втората част на ул. „Александровска“ имаме работен проект. Не е отпаднала от плановете ни, но има няколко дейности, които трябва да се извършат. ВиК трябва да си свърши работата първо. Има разминаване с частни терени и сме в спирала на много дела с частни собственици“, каза кметът Димитър Николов.

Продължава инвестицията в културната инфраструктура.

Ще се извърши ремонт на Дома на НХК и регионалната библиотека.

„Продължаваме с модернизирането на туристическата инфраструктура. Ще бъде изградена нова атракция в Акве Калиде. Ще бъде готов и новият пристан за акостиране на 54 плавателни съда в кв. Крайморие“, каза кметът Николов.

Важен акцент е здравеопазването. За следващата 2019 г. ще обезпечим на 100% нуждите на новия Медицински факултет. Стартира обществена поръчка за изграждане на нова сграда на Онкодиспансера, каза Николов.

Ще продължи програмата за финансиране на ин витро. Ще продължим с инвестициите в здравето на бургаските спортисти, каза кметът.

Ще създадем 5 нови социални услуги – с акцент децата с увреждания и техните семейства, ще разширим и услугата домашна асистенция, каза още Николов.
Източник: Флагман.бг


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки