Най-новият природен парк в България - "Беласица", навършва 11 години


Най-новият природен парк в България - "Беласица", навършва 11 години
Снимки: Природен парк "Беласица"
28 Декември 2018, Петък


Той граничи на запад с Република Македония, а на юг - с Република Гърция

Автор: Десант

Днес най-новият природен парк в България - "Беласица", навършва 11 години от създаването си. Той е обявен със заповед № РД-925 от 28 декември 2007 г. на министъра на околната среда и водите с цел опазване на вековни гори, съставени основно от обикновен бук (Fagus sylvatica L.) и обикновен кестен (Castanea sativa Mill.), както и естествени чинарови местообитания; а също и съхраняването на срещащите се в него защитени и ендемични растителни и животински видове - обикновен тис, бодливолистен джел, планински явор, карстова люцерна, албански крем, белогръб кълвач, черен кълвач и др.;

В навечерието на годишнината от парковата дирекция се похвалиха, че Природен парк "Беласица" излиза на международния туристически пазар, като за целта е създаден сайт, който има за цел да го популяризира. Той е разработен по проект "Туристически водачи за защитените територии на България", финансиран от Германската федерална фондация за околна среда (DBU).

Природен парк “Беласица” се намира в най-югозападната част на България и обхваща северните склонове на планината Беласица. Територията на парка граничи на запад с Република Македония, а на юг - с Република Гърция.

Той обхваща землищата на селата Габрене, Скрът, Ключ, Яворница, Камена, Самуилово, Коларово, Беласица (известни като Подгорие) и Петрич заедно със землището на село Ръждак, всички разположени на територията на община Петрич, област Благоевград. Общата площ на парка е 117 324,318 дка.

Предстои провеждането в него на 12-тата Зимна Беласица, която ще се проведе от 15 до 17 февруари 2019 г. Участниците в събитието ще гостуват на хижа Конгур и на Вальо Янкиш в с. Самуилово, ще хапнат от гозбите на Рукие Изирова и ще завъртят хоро с жените от читалището на с. Яворница, а накрая ще се топнат в горещите басейни на Рупите.




В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Боби
06.03.2019 21:12:26
1
0
Билото а и не само, е много замърсено, служителите на парка нехаят за това.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки