Дарителска кампания спаси паметника на Бенковски в Копривщица


Дарителска кампания спаси паметника на Бенковски в Копривщица
28 Декември 2018, Петък


Монументът се руши, а парите за укрепването му не са малко

Автор: Десант

Стотици българи се отзоваха на призива за спасяването на паметника на Георги Бенковски в Копривщица. Монументът се руши, а парите за укрепването му не са малко.

Преди 3 месеца стана ясно, че един от символите на Копривщица паметникът на Георги Бенковски - не само се руши, но е и опасен за хората, решили да се поклонят пред него. "Всичко се разпада. Паметникът е опасен, защото се посещава от много хора", каза пред bTV Генчо Герданов, кмет на Копривщица.

Скулптурата на Георги Бенковски е издигната над Копривщица по случай 100 години от обявяването на Априлското въстание. Заради обилните валежи през пролетта на 1976 г., строителите не успяват да осъществят първоначалния замисъл - отделните части да бъдат свързани със скоби, налети с олово. Вместо разтопен метал - наливат смола. Затова 40 години по-късно - паметникът е опасен.

"Проектът е на архитект Петко Татаров, а скулпторът е Христо Танев, който преди 2 години алармира, че паметникът се нуждае от спешна реставрация. Това наистина е така, тъй като за 42 години вече паметникът не е реставриран нито веднъж", посочи Кунка Неделева , "Дирекция на музеите", гр. Копривщица.

За спешното укрепване и реставрация на паметника стартира дарителска кампания. В началото на октомври кметът на Копривщица Генчо Герданив призна, че сумата, с която разполагат не е достатъчна.

3 месеца по-късно сумата е събрана с помощта на много родолюбиви българи. Още в началото на 2019 г. ще започне работата по спасяването на паметника на Георги Бенковски. Към момента са събрани близо 70 хил. лв.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки