Ето как изглежда Боянската църква след обновяването й


Ето как изглежда Боянската църква след обновяването й
19 Декември 2018, Сряда


Красивият парк в двора на храма беше прочистен от строителни и други отпадъци, останали от предишни реставрационни и консервационни дейности


В навечерието на най-светлия християнски празник, Рождество Христово, Боянската църква, известна като един от най-съвършените и изцяло запазени паметници на източноевропейското средновековно изкуство, ще посрещне обновена своите посетители. Това съобщи директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова.

Първият етап от заплануваните подобрения завърши с подмяна на осветлението в трите части на църквата и сега уникалните стенописи от 1259 г. грейнаха в нова светлина.



В средновековната част на храм-паметника, който догодина ще отбележи четири десетилетия от включването си в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, бяха изградени специални прозрачни ограничителни стени, които ще предпазват изящните фрески.

Красивият парк в двора на Боянската църква беше прочистен от строителни и други отпадъци, останали от предишни реставрационни и консервационни дейности, и бяха разкрити нови археологически материали, свързани с историята на мястото.

„Новите открития, както и находките от спасителните археологически проучвания, направени през лятото от специалисти на НИМ, дават основание да бъде продължено изследването на терена около Боянската църква”, каза д-р Калин Кирилов, завеждащ филиал „Боянска църква” на НИМ.

Изследването на най-посещавания  архитектурен паметник в България ще продължи и през следващия археологически сезон, което подхранва надеждата за нови и любопитни разкрития.




В категории: Новини , Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки