Археолози ще се борят с иманяри в нова настолна игра


Археолози ще се борят с иманяри в нова настолна игра
Снимки: archaeologia-bulgarica.com
17 Декември 2018, Понеделник


Тя е е разработена с дейното участие на професионалисти

Автор: Десант

Вечната борба на археолозите срещу иманярите се пренася на игралното поле с новата настолна игра „Археолози срещу иманяри“ , създадена от екипа на Archaeologia Bulgarica.

Тя е създадена с цел популяризиране на културно-историческо наследство на България, и за да покаже кой върши най-много работа по обогатяването му и кой е най-голямата заплаха за неговото унищожаване.

Във всяка от кутиите има по 3 фигурки на археолози и 3 на иманяри, по едно дървено ковчеже, пълно с фрагменти от находки върху пъзели, по 24 карти с награди или наказания плюс борд с красиво нарисувана карта на България, върху която са разположени 14 археологически обекта, 24 неразкопани тракийски могили, 4 лаборатории, 4 полицейски поста, 4 опасни иманярски ями, музей и затвор.



Създателите на приключенската и образователна игра уточняват, че целта на археолозите е да открият и проучат артефактите, преди те да бъдат откраднати от иманярите, които по този начин унищожават информацията за нашето минало. Целта на иманярите пък е да изпреварят археолозите, за да им отмъкнат под носа артефактите и да ги продадат на черния пазар.

София е начална и крайна точка, а сред нанесените на игралното поле обекти има и праисторически – като пещерата Козарника, и антични – като Нове или Хераклея Синтика, и средновековни – като крепостта Лютица. Щом стъпят върху някой от тях, играчите по право взимат фрагмент от ковчежето, а ако попаднат върху тракийска могила, теглят карта с указания. Тя може да увеличи или да намали броя на придобитите до момента находки, да прати участника много назад, далече напред, в затвора или пък в музея – а там някои ще подредят изложба, но други ще опитат да го оберат…

Има и две специални карти, които се използват при сблъсък на едно поле: „оръжие“ (за иманярите) и „охрана“ (за археолозите).

Тъй като играта е разработена с дейното участие на професионални археолози, героите и ситуациите са близки до реалността у нас. Затова не е сигурно дали „добрите“ ще победят „лошите“, а и изработените на 3D принтери фигурки не приличат на образите от холивудските филми. 

Най-много точки носят целите артефакти, но също като в реалността, ако иманяр опита да сглоби фигура от различни находки, тя се счита за фалшификат и не се брои.

Играта ще се продава за 54 лв. в сайта nous-bg.com.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки