Откриха в дрехи с козина токсични химикали в нива 250 пъти над разрешените


Откриха в дрехи с козина токсични химикали в нива 250 пъти над разрешените
11 Декември 2018, Вторник




Автор: Десант

Научен анализ на шест модни артикула, закупени от големи магазини в Китай, откри потенциално опасни концентрации на токсични химикали. В един от случаите те били цели 250 пъти над нивата, разрешени от закона.

Въз основа на това проучване, професори и доктори с международна репутация призовават правителства да предприемат превантивен подход към употребата на токсични химикали в производството на дрехи и аксесоари с ценни кожи (козина).

Те подчертават ужасяващите последствия, до които може да доведе подлагането на хората и околната среда на тези токсини.

Докладът „Токсични кожи: Глобален проблем“ е базиран на анализа на шест артикула за шест химикала, известни със своя вреден ефект за човешкото здраве: формалдехид, шествалентен хром, алкилфенол-етоксилати, азо-багрила и хлорирани феноли.

Всички те са широко употребявани за предотвратяване на разлагането на животински кожи с косъм и превръщането им в материали, годни за употреба от модната индустрия.
 
Пробите от Китай, анализирани от учените, нарушават както китайските, така и медународните стандарти за тези химически субстанции. Пет от шестте проби не покриват по-строгите международни изисквания, а четири от шестте не покриват дори китайските изисквания.

Всички те съдържат формалдехид, хром-VI, полициклични ароматни въглеводороди, алкилфенол-етоксилати, азо-багрила и тежки метали, в това число олово.
 

Откритията следват и потвърждават няколко скорошни проучвания на опасни химически остатъци, намерени в кожи с косъм от Европа. Тези проучвания анализирали 62 артикула в десет европейски държави и също намерили в повечето от тях по-високи нива от разрешените от закона.
 
Опасност за човешкото здраве
 
Законодателството относно употребата на токсични химикали в модната индустрия наскоро стана по-строго за стоки, произведени или продавани в Европейския съюз.

Последните стандарти даже напълно забраняват 33 химикала, които са карценогенни, мутагенни или токсични за възпроизвеждането.

Сред тези 33 забранени химикала са всички шест, които са били открити в дрехите с козина от доклада „Токсични кожи“. Тези нови регулации – под името REACH – бяха приети на 10 октомври 2018 г., а забраните на 33-те химикала влизат в сила 2020 г.
 
Изследваните артикули от Китай включвали ключодържател с козина, две детски якета с яка от козина на качулката и две дамски и едно мъжко яке със същия вид яка с козина.

„Кожа с косъм, сложена на качулката на детско яке, се намира близо до лицето и устата на детето. Така химическите субстанции, като етоксилатите, могат директно да бъдат абсорбирани през кожата и оттам – в кръвообращението на детето. Тези химикали си намират път през тялото, съхраняват се в мастните клетки и могат да продължат да причиняват хронични ефекти, като ендокринни и хормонални нарушения, дори 20 години по-късно.“, сподели външният съветник към проучването проф. Якоб де Боер.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки