Станаха ясни кои са бащите на фалшивите новини и каква е връзката им с "Позитано"


Станаха ясни кои са бащите на фалшивите новини и каква е връзката им с "Позитано"
07 Декември 2018, Петък


Зад 4udoslav.writeas.com gudelnews.com, Вале Нюз, informiran.net и Гъдел нюз стоят десният политически пиар Арман Бабикян и червеният Добри Божилов

Автор: Десант

Арман Бабикян и Добри Божилов стоят зад сайтовете за фалшиви новини 4udoslav.writeas.com gudelnews.com и Вале Нюз. Това показа проверка на “24 часа” в компания, която продава имена и място за сайтове.

Десният политическият пиар и симпатизиращият на червените писател са регистрирали домейните за интернет страниците и ги плащат до днес.

Именно сайтът 4udoslav, за който е установено че е на Бабикян пусна фалшивата информация, че Десислава Атанасова, Делян Добрев, Красимир Велчев и вече бившият народен представител Антон Тодоров са получили жилища и офиси в комплекс “Царско село” и на други места в столицата.

informiran.net и Вале Нюз от своя страна я препечатаха, а миналата седмица червеният депутат Филип Попов пусна сигнал в КПКОНПИ по дописки в тях и призова комисията да провери случая.

Това породи дебат дали Филип Попов може да чете. Причината е, че Вале Нюз, който по данни на “24 часа” и службите е на Божилов, се рекламира като сайт за фалшиви новини. “Издание за фалшиви новини и абсолютни измислици. Не вярвайте. Това не е истина” е дезизът на сайта.

Освен във „Вале нюз“ статията е препечатана и в informiran.net, който излъга за “гръцкия остров” на премиера Бойко Борисов и сам уточнява, че не проверява информациите си: “Екипът не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията, и не гарантира истинността ѝ”, пише сайтът.

Арман Бабикян е запазил домейна му в компания за хостинг. “Аз нямам сайтове”, заявява Бабикян пред “24 часа”. Справката от хостинг провайдъра му го опровергава.

Данните са били предоставени на репортер на вестника след негова молба като студент по журналистика във връзка с разработка за проверяване на източниците на информация, уточняват от медията.

informiran.net е регистриран в българска хостинг компания на 21 март 2016 г.

Последната промяна е от 16 ноември т.г. Платено е да остане онлайн до 21 март 2019 г. През всичките години на съществуването си домейнът се плаща от Бабикян и е на негово име, показват данните.

След няколко проверки на т.нар сорс код на страницата се оказа, че дописките се пишат от лице с никнейм MIvanov. Човекът се казва Мартин, казват хора, които са правили опити да рекламират в сайта и са получили мейл от него.

informiran.net предлага реклама, но не пише коя е фирмата зад него. Всички дописки са подписани от Мартин Иванов.

За разлика от Бабикян Божилов не крие, че има сайт за фалшиви новини. Негов е gudelnews.com. Сайтът е сред най-популярните за новини менте у нас. Той дори си е написал и на английски, че нищо от съдържанието му не е вярно.

Не се нуждае от проверка обаче изводът, че градско-сини пиари и анализатори играят за червения отбор на „Позитано“. Нещо, което политиците от т.нар. извънпарламентарно дясно правят отдавна.


В категории: Новини , Разследвания

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
бкп
05.01.2020 16:42:29
12
1
И от "посрано 20" какво по-точно спечелиха с производството си на фалшиви новини?!?!На местните избори падението на първата фракция на Бкп - Бсп е още по-голямо от колкото се очакваше да бъде ха ха ха ха.......!
1
Брях
07.12.2018 15:16:50
13
3
Тоя е прекалил с арменския коняк и руската водка,чак очите му са се изприщили.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки