Каква е ролята на музеите, интерпретиращи военните конфликти


Каква е ролята на музеите, интерпретиращи военните конфликти
06 Декември 2018, Четвъртък


Отговорът на този въпрос ще бъде даден на международна конференция, чийто домакин е Националният военноисторически музей

Автор: Янко Крумов

На 11 и 12 декември 2018 г. (вторник и сряда) в Националния военноисторически музей на ул. Черковна 92 в София ще се проведе международна конференция на тема „Когато (не) загърбваме конфликтите: ролята на музеите“.

Събитието се организира в  сътрудничество с Националния институт за музеите и публичните колекции (NIMOZ) на Полша – държава с целенасочена политика по отношение на съхраняване, интерпретиране и популяризиране на културно-историческото наследство.

В рамките на два дни ще бъде обсъдена обществената роля на музеите, интерпретиращи конфликтите, възможностите за по-широко интегриране на публиките към уроците на паметта и създаването на критично, а не едностранчиво отношение към историята предвид налагащата се глобална мобилност, технологични и социални иновации.

Фокус на докладите и дискусиите ще бъде начинът за достъпно представяне и възприемане на историята и успешните практики и новаторски идеи за осъществяване на устойчиви и пълноценни връзки с музейните публики.

Сред участниците в конференцията ще бъдат зам.-директорът на Националния институт за музеите и публичните колекции на Полша Яцек Олбрихт, зам.-директорът на Музея на Втората световна война в Гданск проф. д.и.н. Гржегорж Берендт, д-р Бартоломей Бидон от Музея на полската армия, преподаватели от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет, музейни специалисти от цялата страна.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки