В Китай се пръкнаха първите ГМО бебета


В Китай се пръкнаха първите ГМО бебета
Снимката е илюстративна
27 Ноември 2018, Вторник


Етичните организации реагираха с остра критика

Автор: Десант

Две бебета близнаци се родиха в Китай в резултат на генетична модификация. Пеленачетата са момичета, съобщиха китайски учени. И двете деца са резистентни към вируса на СПИН.

Етичните организации реагираха с остра критика, пише Дойче Веле.

И при двете бебета в ембрионалния период е бил приеман новия продукт Crispr/Cas9, за да бъдат устойчиви на ХИВ вирус. Учените са получили съгласието за операцията на няколко китайски двойки, от които мъжът е серопозитивен. Ембрионите са създадени чрез изкуствено осеменяване и ученият е извършил промяна в генетичния материал.

Непосредствено след раждането срещу учения беше отправена остра критика. "Това е безотговорно експериментиране с хора", каза Питър Дъброк, председател на Германския етнически съвет. "Дали е точно така, което Хе твърди или не, в настоящия момент такива експерименти и дори тяхното оповестяване, трябва да бъдат категорично осъдени", добави той.

Несподелено мнение, е че изследванията в тази област все още са много далеч от прилагане при хората, предава БГНЕС. "Придружаващите и последвалите последици са непредвидими и трудни за контролиране. Приемането на ДНК от дадено лице не засяга само него, но потенциално всички негови потомци. И това се случва точно когато Хонконг е домакин на световна научна среща на върха, посветена на отговорното поведение в научните изследвания", посочва Дъброк.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки