Четири музея представят общата изложба „По шевиците ще ги познаете”


Четири музея представят общата изложба „По шевиците ще ги познаете”
Снимка: Етнографски музей-Пловдив
22 Ноември 2018, Четвъртък


Експозицията, подредена в Пловдив отразява различните видове везбени украси с техните регионални етнографски характеристики

Автор: Десант

Четири български музея се обединиха за обща представителна изложба „По шевиците ще ги познаете”, която бе открита в началото на седмицата в Етнографския музей в Пловдив. Експозицията включва представителна извадка от фондовете на музея под тепетата, както и на историческите музеи в Бургас, Смолян и Шумен.

Тя отразява различните видове везбени украси с техните регионални етнографски характеристики. Експонирани са както единични шевици, така и цели елементи от традиционната народна носия – ризи, престилки, кърпи за глава.

Етнографският фонд на Регионален исторически музей – Шумен притежава богата колекция от шевици не само от Шуменския край, но и от други етнографски райони на страната. Началото на събирателната дейност е поставено още през 30-те г. на ХХ в. Открояват се месалните шевици от Провадийско. Месалите са кърпи, които се поставят на омъжени жени при специален обред, изпълняван в някои от селата.

Регионален етнографски музей – Пловдив показва част от колекция от 217 шевици, постъпили като дарение от Елена Тодорова преди няколко години.

Характерните везбени мотиви за рупската, загорската и тронкската етнографски групи представя Етнографският музей в Бургас.

Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян също допринася за колоритната експозиция. В Родопите шевиците са неизменен елемент от украсата на някои сватбени обредни кърпи. Квадратни или правоъгълни по форма, те са предназначени за завиване на разменяните между годеници и младоженци дарове, за покриване ръцете на младоженката и като поводник при извеждането ѝ от бащиния дом. Интерес предизвиква и обредната сватбена забрадка, наречена ръченик.

За малките посетители, както всеки път, е предвидена образователна изненада. В детския кът към изложбата те имат възможност да оцветят по образец от витрините или да нарисуват свои везбени мотиви, както и да подредят тематичен пъзел.

Изложбата е реализирана по проект към Министерството на културата, част от който е и издаването на тематичен каталог.


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки