Иманярите, спипани в селата Брадварци, Търновци и Воден, се изправят пред съда


Иманярите, спипани в селата Брадварци, Търновци и Воден, се изправят пред съда
Снимка: Дарик
02 Ноември 2018, Петък


Срещу задържаните са образувани дела, свързани с престъпления с културно-исторически ценности, открити при полицейска операция „Пандора 3“

Автор: Янко Крумов

Три досъдебни производства, свързани с престъпления с културно-исторически ценности, ръководи Окръжната прокуратура в Силистра. Производствата са били образувани след проведена полицейска операция на Граничното полицейско управление „Пандора 3“ на територията на три села в Силистренска област – Брадварци, Търновци и Воден.

На 26 октомври тази година при претърсване в къща в село Брадварци са открити металдетектор, пет монети, пръстен и два метални предмета със старинен вид с патина от времето върху тях.

В същия дом служители на Граничното полицейско управление намират и четири боеприпаса, за които притежателят им няма разрешително за съхранение. За незаконното държане на боеприпасите е образувано друго производство по член 339, ал. 1 от НК.

На 29 октомври в село Търновци в частен дом са намерени самоделен и фабричен металдетектор, 73 монети с различна форма и старинен вид, 2 пръстена и фибула, които по състоянието си приличат на културно-исторически ценности.

От къща в село Водно  са открити и иззети също два металдетектора със слушалки, уред за откриване на метал, 21 монети от различен метал и форма, фибула, четири старинни върха на стрели, керамична лула, както и 24 метални предмета с различна форма и големина.

Досъдебните производства се водят за изготвяне, държане и укриване на предмети и оръдия, за които се знае, че са предназначени за търсене, съхранение или пренасяне на археологически обекти - престъпления по член 277а, ал. 7 от НК. По закон всеки, който открие културна ценност и в продължение на 7 дни не съобщи на властта, се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба от 500 до 3000 лева.

Окръжната прокуратура в Силистра е назначила експертизи по намерените на трите адреса културно-исторически ценности. Предстои да бъдат привлечени като обвиняеми три лица.

Действията по разследването продължават.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки