Позор: В Девня тровят кучета заради трюфели


Позор: В Девня тровят кучета заради трюфели
18 Октомври 2018, Четвъртък


Трима берачи на скъпите гъби са основните заподозрени за тровенето на четириногите, което е престъпление по смисъла на закона и се наказва с лишаване от свобода и глоба

Автор: Десант

Разчистване на конкуренцията в брането на трюфели е най-вероятната причина за зачестилите смъртни случаи на кучета в Девня, споделят отлично информирани източници пред "Девня нюз". Трима берачи на скъпите гъби са основните заподозрени за тровенето на четириногите, което е престъпление по смисъла на закона и се наказва с лишаване от свобода и глоба.

В момента всички гори в землището на общината са "минирани" с кренвирши, напоени с антифриз, разказаха авджии. Само за последните няколко дни отровените кучета са най-малко 3. Сред тях е и хъскито, чиято преждевременна и мъчителна смърт предизвика силен обществен отзвук в Девня и най-вече във Варна.

Безпризорното куче не е било използвано с ловна цел, а просто си е търсило храна в гората, след като е било прокудено от стопанина си с инициали Д. Л. Така случайно то се натъква на "примката" с кренвирша и по-късно изпада в агония на намиращата се в близост до горския участък ул. "Шипка", разказват източници, близки до разследването на криминалното престъпление.



Още две кучета са станали жертва на бруталните берачи на трюфели. Те са от породите "Лагото" и "Кокер шпаньол" и са били обучени да надушват и изкопават трюфели. Техните стопани трудно преживяват загубата на четириногите си любимци и е съвсем логично да се предположи, че ще търсят мъст срещу тези, които са убили кучетата им от алчност.

В момента в горите край Девня се берат черните есенни трюфели Unchinatum, чиято актуална изкупна цена е 300 лева на килограм (първо качество) и 75 лева (второ качество).

Урожаят е богат, но все повече берачи се страхуват да излизат на лов. Така в един момент може да се окаже, че в смесената борова и липова горичка, където трюфели има за целия китайски народ, берачите са точно трима – "две тъпи и нагли лайнета, действащи в комбина, и един по-възрастен мизерник, на когото неотдавна му нарязаха и четирите гуми на колата", разказаха запознати с нерегистрираните криминални инциденти в Девня.

В сряда, 16 октомври, дружинка берачи на трюфели замалко да се прости с ловните си кучета, след като глутницата хукнала изведнъж към определена точка, което е много лош знак. "Спряхме ги в последния момент – до няколко кренвирша“, сподели гъбар, който е и стопанин на едно от натровените ловни кучета през последните дни.



Ветеринари коментираха пред "Девня нюз", че въпреки специфичната миризма на антифриза (етиленгликол), отровната течност е нещо като забранено лакомство за четириногите заради сладникавия ѝ вкус.

По този начин всяко едно куче, без значение дали е ловно или не, може да се изкуши и да се натрови смъртоносно.

Затова съветът към девненци, които разхождат домашните си любимци в гората, е превантивно да им поставят намордници. За съжаление тази мярка не важи за ловните кучета, тъй като с предпазител на муцуната те стават абсолютно безполезни.
Източник: Девня нюз


В категории: Новини , Общини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Veselin iliev iliev
29.12.2018 10:06:08
0
0
Hora daite mi nqkakva informaciq za tezi hora molq vi fb-veselin iliev iliev
1
благой
19.10.2018 12:58:07
0
0
fake news
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки