Храните убийци: Вижте кои са най-опасните в България


Храните убийци: Вижте кои са най-опасните в България
18 Октомври 2018, Четвъртък


Темата е стара, колкото света, но никога не е излишно да си припомним какво не трябва да ядем. За нищо на света!

Автор: Десант

Всички сме наясно, че храната лекува, но в същото време и убива. Съгласни ме, че чипсът, безалкохолните напитки и кренвиршите нямат място в стомаха, но знаме ли защо това е така? Предлагаме ви класация за десетте най-вредни храни, които най-често се консумират в България.

1. Кренвирши. Няма кренвирши, приготвени от месо. Това е комбинация от най-гнусните животински остатъци (МОМ – млени органи и мазнина), соя, сланина и вода, като „месото“ много често е под 20%. Често в тях се откриват остатъци от кости. Тук спадат и всички малотрайни колбаси с цена за килограм под 10 лева. Колбасите от този род съдържат и много вредни за организма добавки – консерванти, оцветители, овкусители, сгъстители и др. Бавна отрова за организма.

2. Майонеза. Френският специалитет е хубав, но единствено когато е домашно приготвен. Ако сте се зачитали някога в етикет на купешка майонеза, единствената естествена съставка в нея е слънчогледовото олио. Всичко останало е високо съдържание на консерванти, нишестета и др.

3. Безалкохолни напитки. Особено вредни са всички газирани безалкохолни напитки. Най-много излишни килограми и различни гастрити, колити се причиняват от тяхната употреба. Ако трябва да избирате – ползвайте тези със съдържание на захар или царевично-гликозен сироп, но не и с изкуствени подстадители. Най-добре ги изхвърлете от менюто си. Ако не можете, заменете ги с натурални сокове – ще си навредите по-малко.

4. Бяла захар/изкуствени подсладители – бялата захар е най-краткият път за качване на килограми. Най-дълголетният народ на света – японците почти не използват бяла захар. Използвайте заместители, но задължително от природен произход – стевия, фруктоза, пчелен мед, инулин. Доказано е, че голяма част от изкуствените подсладители имат канцерогенен ефект.

5. Чипс/пържени картофи. Чипсът е калорийна бомба, която не носи на организма нищо друго, освен вредности. Затлъстяването е неговото отроче. Нищо полезно за организма не ви дават тези храни, а поемат изключително много мазнина, която повишава калоричността им до 10-12 пъти. Ако ви се похапват картофи, задушете си или си изпечете. 100 гр. сварени или задушени картофи имат средно 50-90 калории/ 100гр. чипс. – 550 кал. Изборът е ваш!

6. Маргарин. Така, да видим какво съдържа един маргарин – хидрогенирано растително масло, оцветители и аромати. Да дефинираме какво е хидрогенираното растително масло – растително масло с добавени хидроксилни молекули, което да стане от течно твърдо при температури до 42 градуса. Какво става тогава – маслото полепва по вътрешността на стомаха и червата и там тези водородни молекули се отделят.

7. Сладкиши тип вафли/пасти/кроасани и други подобни. Съдържание: захар, хидрогенирано растително масло и, естествен,о още няколко „полезни“ вещества с наименования Е468; Е652 и т.н. Внимавайте дори с шоколада! Ако на опаковката пише „съдържа растителни мазнини в добавка на какаовото масло“, спомнете си веднага – това са същите тези хидрогенирани растителни масла.

8. Пастет. Смлени остатъци от кланицата, сланини, кожи, кости и т.н. Всичко това подобаващо оцветено и ароматизирано, така че да бъде вкусно и примамливо. Обърнете внимание: съдържание на мазнини: 50-70%. Сами се досещате какво означава това. В момента в който влезе в организма, започва да вреди.

9. Кетчуп. Съдържание: захар, вода, нишесте, лимонена или винена киселина и доматено пюре. Та в този случай доматеното пюре има защо да е на последно място – просто, защото е в най-минимално количество от изброените- 5-10% /максимум 17%. А ако пък са забравили да сложат и доматено пюре сюрприза е пълен – оцветител Кармин (червен) класифициран като опасен за здравето. Сто пъти по-добре си намажете филията с доматена салца от градината на баба ви. Останалото е химия.

10. Храни, съдържащи съставката МОНОНАТРИЕВ ГУЛТАМАТ. Изключително много подобрява вкуса на всяка храна. В много фабрикати и полуфабрикати присъства, за да може значително да подобри вкусовите им качества (бульони, вегета, колбаси и др.) Мононатриевият гултамат е силна невро-отрова – блокира предаването на нервния импулс. Честото консумиране на такива храни води до високи натрупвания на веществото в организма и до сериозни последствия.


В категории: Новини , Здравословно хранене

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Елена Стоянова
09.04.2023 17:47:23
0
0
И Пикантината ли е много вредна? Има и доста солАз а използвам при готвене на постни манджи за по добър вкус.на манджата.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки