Вечно обляното в светлина тракийско светилище на връх Шилото край Бургас


Вечно обляното в светлина тракийско светилище на връх Шилото край Бургас
18 Октомври 2018, Четвъртък


Археолог от бургаския музей ще разкаже за него и осквернената му святост заради противоречивите ценности на съвременния свят

Автор: Десант

Една вдъхновяваща природна забележителност край Бургас все още остава непозната за любознателните туристи. Прагматичните строители обаче вече са я набелязали и тяхната каменна кариера, малко по малко „изяжда” върха, известен днес с името „Шилото”. Старото му име е Кара баир, което означава Черни връх.

Учудващ е произходът на това наименование, възникнало в черните дни на робството, противоречащо на обстоятелството, че върхът е вечно облян от слънчевата светлина, поради своята усамотеност и височина.

Учениците от Всемирното бяло братство отдавна  са забелязали светлината, която се отразява от него и са го нарекли „Бели връх”. Учителят Дънов е водил своите ученици там, да посрещат изгрева на слънцето, завъртайки белия кръг, в едно постоянно повторение на първичния прецедент и в символично отразяване на слънчевия диск.

Тези природни дадености вероятно са вдъхновявали и древните траки, създали там светилище на своя бог, наречен Аполон според изследванията на Александър Фол.

За картината, която се разкрива от висотата на това светилище, за осквернената му святост заради противоречивите ценности на съвременния свят, ще разкаже лекцията „Тракийското светилище на връх Шилото”, организирана от Регионален исторически музей - Бургас, която ще поднесе археологът Константин Господинов.

Тя е с начален час 11:30, тази събота – 20 октомври, в залата на Природонаучния музей (Бургас, ул. К. Фотинов 30). Входната такса е преференциална - за възрастни е 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки