Честваме св. Злата Мъгленска — застъпница на българите в чужбина


Честваме св. Злата Мъгленска — застъпница на българите в чужбина
Снимка: Уикипедия
18 Октомври 2018, Четвъртък


Българската мъченица е измъчвана зверски в опит да бъде потурчена, но загива без да предаде вярата си

Автор: Десант

На 18 октомври Българската православна църква чества паметта на една българска светица - св. великомъченица Злата Мъгленска, живяла през ХVІІІ век по време на турското робство. Тя е подложена на нечувани зврески мъчения в опити да бъде потурчена, но издъхва без да предаде вярата си.
 
„Тази дева-мъченица и непорочна невеста на Небесния Цар Христос Бог — Злата — бе родом от едно село на име Слатина от Мъгленската епархия в България (днес обаче намиращо се в Гърция, б. р.) - уточнява житието й.

Паметта на светицата се почита както от Българската православна църква, така и от гръцката, където е известна като Агия Хриси. На иконите тя е изобразявана предимно с българска носия.

Изображения на св. Злата Мъгленска се срещат в почти всички български църкви. В храма„Св. Петка“ в гръцкото село Бориславци (Периклия), изписан през 1862 г., до неотдавна е имало фреска с образа на българската мъченица със запазен надпис на български език „Света Злата Мегленская“. Той обаче вече е заличен и заменен с текст на гръцки език.


Стенописът в женското отделение на старата църква в Периклия със заличените надписи на български език

През 2009 г. по идея на българския историк проф. Пламен Павлов, света Злата Мъгленска е избрана за застъпница на българите в чужбина и на нейно име е учредено годишното отличие на ДАБЧ „Българка на годината“, което се присъжда на изтъкнати наши сънароднички с принос в опазването и развитието на българското национално съзнание и културна идентичност, и със значими постижения, свързани с живота на българските общности по света.

Имен ден празнуват: Златка, Златина, Златко, Златан, Златомир, Лука, Лукан.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки