Съд отказа да гледа жалбата на бургаския областния управител срещу проект за строителство при Силистар


Съд отказа да гледа жалбата на бургаския областния управител срещу проект за строителство при Силистар
12 Октомври 2018, Петък


Вълчо Чолаков ще обжалва решението на магистратите пред по-горната съдебна инстанция

Автор: Десант

Административният съд в Бургас е оставил без разглеждане жалбата на областния управител Вълчо Чолаков срещу решението на общинския съвет в Царево за изработване на подробен устройствен план и план за застрояване на имот в защитената местност "Силистар", се казва в съобщение на съда, цитирано от "Медиапул".

След нареждане на премиера Бойко Борисов Чолаков беше оспорил решението на общинските съветници в Царево, които дадоха разрешение за строителство в имот, попадащ в границите на природен парк "Странджа".

Аргумент на областната управа пред съда беше, че в този случай проектът трябва да бъде съгласуван с Министерството на околната среда и водите.

Според Бургаския административен съд обаче областният управител няма право да оспорва решенията за одобряване на подробните устройствени планове или техните изменения, както и съпътстващите издаването им актове. Такива, според съда, са собствениците на съседни имоти, ако смятат, че са засегнати от намеренията за промяна на предназначение на терени или за строежи.

Пред "Медиапул" Чолаков е казал, че ще обжалва пред по-горната съдебна инстанция.

В края на август общинският съвет в Царево даде одобрение за изработване на план за застрояване парцел от 22 169 кв. м в местността Силистар. В съвета влизат 13 съветници, като предложението на кмета Георги Лапчев (ГЕРБ) е получило подкрепа от деветима от тях, от които 8 също са от ГЕРБ. Дни по-късно премиерът Бойко Борисов в качеството си на лидер на ГЕРБ нареди на съпартийците си в града да "задържат" решението, а на областния управител - да го оспори по съдебен ред.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки