Документален филм показва ужасяващи подробности за производството на мобилни телефони


Документален филм показва ужасяващи подробности за производството на мобилни телефони
08 Октомври 2018, Понеделник


"Истории от бялата стая" е потресаващ разказ за смъртта на работниците в бранша и отказа на индустрията да идентифицира токсичните химикали, които ползват

Автор: Десант

“Мобилните телефони и компютрите се използват ежедневно от милиарди хора, но малко хора са наясно с използваните за тях токсични химикали и проблемите със здравето и безопасността на труда във фабриките”, казва старшият научен и технически съветник на IPEN, доктор д-р Джо Диганди.

Samsung, най-голямата и най-тайна корпорация, производител на електроника, продължава да отказва да разкрие химикалите, които използва в производството. Корпоративният отказ за разкриване на химическа идентичност и отказ на компенсации на болни работници и техните семейства са основни теми във филма.

Филмът "Истории от бялата стая", режисиран от южнокорейската организация за обществени интереси SHARPS (Supporters  for the Health and Rights of People in the Semiconductor Industry), свидетелства за 23 души, чиито живот е опустошен от болести и смърт от токсични химикали, на които са били подложени във фабриките за LCD екрани и чипове, захранващи нашите устройства.

Хуанг Санг-ги загубва 22-годишната си дъщеря Hwang Yumi от левкемия, след като работи в Samsung Semiconductor. Подобно на повечето други в преобладаващата женска работна сила в електрониката, Юми е назначена още от гимназията. Работи на линия за производство на полупроводникови чипове в химикали. Научавайки, че още една млада жена от същата производствена линия е починала от същата болест, Хуанг Санг-ги започва разследване, което се превръща в движение, за да се спре мълчанието за опасните химикали, използвани в електрониката.

В “Истории от бялата стая” Хуанг и други 22-ма описват тежки заболявания като левкемия, лимфоми, мозъчни тумори, множествена склероза и безплодие и споделят своите истории за условията на труд в производството на електроника.

Един баща във филма, чиято дъщеря, Yoon Eun-jin, е работила в Samsung Semiconductor и е починала на 23-годишна възраст, казва: "Сега знаем, че са използвали наистина смъртоносни химикали, но тогава не знаехме. А компанията поиска ли от родителите разрешение и каза ли, че използва смъртоносни химикали? Ако знаехме, нямаше да изпратим децата си там.”

"Работниците и техните семейства правят болезнени разходи за да се лекуват. Тези разходи трябва да бъдат платени от индустрията", ͟казва Jongran Lee на SHARPS. Продуктите трябва да бъдат проектирани и произведени по начин, който да елиминира техния потенциал за увреждане на човешкото здраве и околната среда”, добавя той.

Токсичните химикали, използвани в електрониката, включват разтворители, метали, устойчиви органични замърсители, като някои забавители на горенето, ендокринни разрушители и известни канцерогени, мутагени вещества, вредни за репродукцията и развитието.

В Южна Корея, родната страна на Samsung, научно изследване разкрива високи нива на спонтанен аборт и менструални аберации сред жените между 20 и 39 години, работещи в микроелектрониката.

Подобни опасения възникнаха, когато изследователи във Виетнам публикуваха неотдавна доклад, разкриващ нарушения на здравето и труда в заводите за мобилни телефони на Samsung, включително докладите, че абортите са чести͟͞.

“Истории от бялата стая” вдигат завесата, за да покажат човешкото лице на вредата и необходимостта от действие. Към днешна дата SHARPS документира над 300 случая на тежки и често фатални професионални заболявания, свързани с електрониката в Южна Корея.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки