Близо 18 690 британски лири ще плати и тази година МОН за обучението на Марсело в Кеймбридж


Близо 18 690 британски лири ще плати и тази година МОН за обучението на Марсело в Кеймбридж
12 Септември 2018, Сряда


Ето как стигна ромчето от гетото в Монтана да един от най-престижните колежи в света

Автор: Янко Крумов

Правителството реши чрез бюджета на Министерството на образованието и науката да бъдат изплатени още 18 690 британски лири в левова равностойност за обучението на Марсело Илиев в Cambridge School of Visual & Performing Arts, Великобритания.

Сумата представлява три вноски от по 6 230 британски лири за трите семестъра от обучението му през академичната 2018/2019 година.

Това не е първата финансовата помощ за Марсело от МОН. На практика министерството е платило обучението на момчето, което е от ромски произход, за период от две академични години - 2017/2018 г. и 2018/2019 г.

Срещу това Марсело Илиев е поел ангажимента и участва в инициативи на ведомството за насърчаване обхващането и задържането на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст в образователната система.

През 2015 г. Марсело, който тогава завършил 8-и клас, издържа приемния изпит в Кеймбридж сред голяма конкуренция. Получава и стипендията, но сумата, необходима за заплащане на таксите и настаняването за двугодишния срок на обучение, се оказа непосилна за неговото семейство. Те са от ромски произход и нямат възможност да направят такъв голям разход. Но не се отказват.

Финансовата помощ на студента се отпуска по молба на майка му.

"Казвам едно огромно благодаря на българската държава, на министерството на образованието, на всички, които ми помогнаха. Аз че съм се потрудил, направил съм го, но тази подкрепа е неоценима. Мисля, че с всеки изминал ден, с всеки учебен час оправдавaм доверието. Изключителна е благодарността ми, че имах общежитие", казва Марсело.

Преди 3 г. момчето си извоюва място сред стотици ученици от няколко различни страни. След серия репортажи за успехите му Камарата на строителите плати таксата му за обучение, а правителството се ангажира да помага на семейството с парите за настаняване в общежитието.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки