В музея на Рио де Жанейро изгоряха два века история


В музея на Рио де Жанейро изгоряха два века история
Снимка: Ройтерс
03 Септември 2018, Понеделник


Сред завинаги изгубените за света експонатите е и най-стария човешки фосил, открит в Бразилия и наречен Лузия

Автор: Десант

Огромен пожар изпепели в неделя най-старото научно учреждение в Бразилия – прочутия Национален музей на Рио де Жанейро, предадоха агенциите "Асошиейтед прес" и "Франс прес".

Той е създаден преди 200 години и съхранява 20 милиона ценни експонати за историята на Бразилия и на други страни. Музеят е част от Федералния университет на Рио де Жанейро, посочва АП.

Сред експонатите има египетска колекция, колекция с гръко-романски артефакти, палеонтологична колекция, включваща скелет на динозавър, открит в района на Минас Жераис, и най-стария човешки фосил, открит в Бразилия и наречен Лузия.

Кадри на бразилската телевизия "Глобо" показаха огромни пламъци да поглъщат сградата с площ 13 000 квадратни метра в северната част на Рио. Някои от залите са напълно разрушени.

Няма информация за пострадали. Огънят пламнал след затварянето на музея.

"Днес е трагичен ден за Бразилия. 200 години изследователска работа и познания бяха изгубени", се казва в изявление на бразилския президент Мишел Темер. Заместник-директорът на музея Луиз Фернандо Диас Дуарте каза, че архивите на музея са изцяло унищожени, което значи, че са заличени 200 години история.

В миналото сградата е била кралска резиденция. Самият музей е основан от португалския крал Жуау Шести и отваря врати през 1818 г.

Днес заместник-директорът му обвини бразилските власти, че не са обръщали внимание на институцията и че не са оказали спешна помощ за модернизиране на сградата. Бидейки свързан с Федералния университет на Рио, музеят бе засегнат и от бюджетни съкращения.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки