Какъв е залогът за оставането на НФСБ във властта?


Какъв е залогът за оставането на НФСБ във властта?
03 Септември 2018, Понеделник


Вижте решението на Националния изпълнителен комитет на партията, огласено на брифинг в централата на "Раковска" 134

Автор: Светлана Николова

Стабилността на коалиционното управление е застрашена от едноличното управление на Борисов, който системно нарушава Коалиционното споразумение за изпълнение на правителствената програма по отношение на кадровата политика. Тази стабилност е крехка и заради непрекъснатите атаки срещу всички предложения на НФСБ в парламентарната група от страна на партньорите в Обединени патриоти. Това са изводите от продължилото два дни разширено заседание на Националния изпълнителен комитет на ПП "Национален фронт за спасение на България".

Както лидерът на НФСБ Валери Симеонов обеща, на 3 септември той огласи позицията си относно сложната политическа обстановка в страната, предизвикана от безпричинните уволнения на министри и от яростната вътрешна опозиция в парламентарната група на Обединени патриоти (НФСБ, ВМРО и Атака).

НФСБ излезе с декларация, чийто пълен текст публикуваме:

"На свое заседание Националният изпълнителен комитет на ПП „Национален фронт за спасение на България”, проведено на 1 и 2 септември 2018 г. обсъди политическата ситуация в страната, възникнала във връзка с уволненията на трима министри, без съгласуване с коалиционните партньори и без мотиви.

По този повод НИК изразява следната позиция.

Преди да станат ясни резултатите от разследването на трагичната катастрофа в Своге, кадри, изграждани с години, се жертват с лека ръка заради криворазбрано поддържане на политичесkи рейтинг. Това е пореден случай, в който премиерът Борисов действа като едноличен управник, в разрез с договореното коалиционното споразумение и в нарушение на нормалните колегиални отношения.

Нарушена е за пореден път точка 6 от Коалиционното споразумение, която предвижда „предварително съгласуване на предлагани промени с коалиционния партньор”.

Свидетели сме на яростен отпор на маргинални групи, насъсквани от опозиционните партии БСП и ДПС, които не желаят провеждането на реални реформи. За всички е ясно, че 10 души, застанали на протест пред МС са достатъчни за спиране на всеки законопроект, както и промени в Държавния бюджет в тяхна полза. Желанието да се угоди на всички води до неубедително управление и риск от неизпълнение на управленската програма на коалицията.

Стабилността на коалиционното управление е застрашена и от непрекъснатите атаки срещу всички предложения на НФСБ в парламентарната група от страна на партньорите в Обединени патриоти. Провежда се масирана медийна кампания за оклеветяване и очерняне на НФСБ, каквато не провежда дори и основният ни политически опонент ДПС.

Оценяваме темповете, с които се изпълнява подписаната програма за управление, като незадоволителни. Липсва воля за извършване на необходимите реформи в най-важните сфери на обществения живот.

Извършват се политически назначения и уволнения зад гърба на НФСБ, липсва нормален работен диалог в малката и в голямата коалиция. Парламентарната група на ОП в Народното събрание се е превърнала в механичен сбор от депутатите на три партии, практически без действащо ръководство.
НИК на НФСБ не приема за нормални подобен модел на управление на държавата и такива взаимоотношения в голямата и малката коалиция.

В тази връзка НИК на НФСБ изисква: 

- Решителна промяна в начина на управление и на коалиционно взаимодействие от страна на премиера и партия ГЕРБ.

- Ускоряване на изпълнението на заложените в управленската програма задачи, свързани с осъществяването на реални реформи в сферата на пенсионното дело, повишаването на доходите, насърчаване на дребния и среден бизнес и реални антимонополни действия, гарантиране на живота, здравето и сигурността на българските граждани, борбата с престъпността и корупцията, ефективно и достъпно здравеопазване и образование.

- Осъществяването на необходимите реформи да не бъде жертвано заради съмнително поддържане на политически рейтинг чрез показно решаване на проблеми, повдигнати в сутрешни телевизионни блокове и репортажи или такива, поставени от маргинализирани групи протестиращи, НПО-та и опозицията. 

НИК на НФСБ реши:

1. Председателят на НФСБ да постави на първото заседание на Политическия съвет на коалицията ГЕРБ – ОП въпросите за начина на управление, диалог и взимане на решения, в това число за кадрови промени.
2. Представителите на НФСБ в Политическия съвет на коалиция ОП да предложат чрез промяна на коалиционното споразумение промяна на модела на управление на парламентарната група и възстановяване на нормалната работа и ръководство на групата.
3. НФСБ ще гласува против оставките на Нанков, Радев и Московски.
4. В случай на отхвърляне на направените по-горе предложения и продължаващ бойкот на законодателните инициативи на НФСБ, НИК ще инициира свикване на заседание на Националния политически съвет, съгласно устава на НФСБ, на което да се обсъди въпроса за прекратяване на участието на партията в коалициите и управлението на държавата.

Национален фронт за спасение на България поставя проблемите на държавата над частните и партийните интереси и декларира, че участва в настоящото управление, само за да реализира своята програма и да даде своя принос за изпълнение на програмата на правителството. Без каквито и да било претенции за власт, постове и облаги, тъй като девизът на партията, приет за лозунг и на коалицзията ГЕРБ-Обединени патриоти е „БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!”

Декларацията е подписана от лидера на НФСБ Валери Симеонов и неговите заместници Валентин Касабов, Данчо Хаджиев и Борис Ячев.


В категории: Политика

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Това не е просто престъпност..
03.09.2018 14:29:12
0
0
Оставка.
Само Престъпности. Елементарни... Това са неща по Сигурността? Това не е просто престъпност...
1
цветан
03.09.2018 12:56:21
1
0
пари
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки