Заплашена ли е от унищожение древната българска порода Източнобалканска свиня?


Заплашена ли е от унищожение древната българска порода Източнобалканска свиня?
29 Август 2018, Сряда


Огнища на африканска чума вече са засечени само на 15-20 км от границата с Румъния, където обаче вече има изградена ограда

Автор: Силвия Горанова

Африканската чума по свинете, която върлува в съседна Румъния, може да унищожи изцяло древната българска порода Източнобалканска свиня. Огнища на болестта вече са засечени само на 15-20 км от границата със северната ни съседка. А ваксина за заболяването няма, алармира Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня (АРСИС) – Шумен.


Радостина Донева

Макар това да е единствената запазена аборигенна порода прасета у нас, популацията им се е свила от 55 000 животни допреди десетина години до 3500 и е застрашена от изчезване. Източнобалканските свине са черни на цвят, с високи здравословни показатели на месото и сланината.

Отглеждат се само пасищно в широколистни гори в по-малко от 5% от общините в страната. Ако заболяването премине границата ни и се разпространи при дивите, домашните и индустриално отглежданите прасета, опасността да загубим безвъзвратно породистите черни свине е огромна, подчерта Донева.

Африканската чума навлезе на румънска територия през границата с Украйна. По последни данни в Румъния са засечени 725 огнища на заболяването при домашни прасета в 156 населени места в северозападната и югоизточната част на страната.

Заболяването се разпространява основно от югоизточните райони в посока запад и към Централна Румъния. Местните медии определят навлизането на болестта в Румъния и нанесените щети на свиневъдния сектор като „национална катастрофа“.

В събота беше потвърдено наличието на вируса в най-голямата румънска свинеферма, която е и втората по големина в Европа. Засегнатият свинекомплекс е собственост на „TEBU Consult“ в област Браила и в него са се отглеждали около 140 000 свине. 

Заразяването вероятно е станало чрез замърсена вода от река Дунав, която се използва в свинекомплекса, посочва Джику Драган, директор на Санитарно-ветеринарната дирекция в Браила.


Огнищата на африканска чума в Румъния

В река Дунав са намерени изхвърлени от румънски фермери трупове на заразени свине.

“Умъртвихме 29 хиляди прасета в района, за да предпазим тези големи свинекомплекси и докато бяхме фокусирани на сушата, заразата проникна чрез водата” казва Джику Драган. От понеделник, 27 август, започна евтаназирането на всички свине в заразената ферма.

Заради опасността смъртоносната за животните болест да навлезе и у нас, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) забрани вноса от Румъния на продукти от свинско месо за лична консумация, а Министерството на земеделието, храните и горите изгради ограда по цялото 133-километрово протежение на границата, от Дуранкулак до Силистра.Четириредовата ограда е подсилена с режеща тел тип „Бруно“, а отделно, на всеки 50 метра са поставени флакони с мощен репелент, който допълнително да отблъсква дивите прасета.

Репелентът е разработен в Германия и Австрия и се използва там от години успешно за пръскане около магистралите. Така се предотвратява изскачането на животни на пътния участък, което би довело до предпоставки за катастрофи.Като допълнителна мярка по протежение на цялата граница има оставени денонощно патрули, които да следят за движението на диви животни в северната ни съседка.

Радостина Донева посочва още един сериозен проблем, в случай че чумата все пак проникне у нас.

„Не е ясно къде ще се унищожават всички заразени прасета. До скоро у нас имаше два лицензирани екарисажа – в Шумен и Варна, но през пролетта и двата бяха затворени за нарушения, а финансирането им бе спряно. Пред Европейската комисия е обявен софийски мобилен инсенератор, но според представители на бранша той няма капацитета да обслужва цялата страна“, предупреди председателят на АРСИС – Шумен.


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки