Лудница на края на града: 100 души гаснат в Курило при нечовешки условия


Лудница на края на града: 100 души гаснат в Курило при нечовешки условия
28 Август 2018, Вторник


В сградата условията са страшни, с две тоалетни за всеки 20 пациенти, натъпкани по трима в стая

Автор: Весела Сергиева, АФП

В психиатричната болница в Курило, която се намира в близост до столицата София, около 100 пациенти чезнат в леглата си в едно порутено обкръжение. За директора на болницата Цветеслава Гълъбова тази сграда е „пример” за състоянието на психологичните клиники в страната.

От 12-те държавни болници за хора с психични заболявания, 11 са в отдалечени локации, като Курило, тъй като те са наследство от комунистическата ера, когато пациентите е трябвало да бъдат скрити далеч, за да не развалят картинката на социалистическия рай, който официалната пропаганда показва.



След близо 30 години от падането на комунистическия режим, България си остава най-бедната страна в ЕС и не може да предостави адекватна грижа за психическото здраве на гражданите си.

Държавните психиатрични болници разполагат с общо 2 300 легла, като други 13 болници разполагат с места за още 1 000 пациенти.

Построена в началото на 20 век, болницата в Курило е най-голямата в Софийска област, но сградата не предлага добра защита от лютите зими и от горещите лета. Може и да се намира в зелен парк, но според Гълъбова това не може само по себе си „да излекува шизофрения”.

Вътре в сградата условията са страшни, с две тоалетни за всеки 20 пациенти, натъпкани по трима в стая. Металните легла, на които тези хора спят са единственото им лично пространство.

Освен с материалните лишения, страдащите от психически заболявания трябва да се справят и с широко разпространените предразсъдъци. 

„Социалната стигма е широко разпространена в обществото, дори и сред докторите”, заяви професор Дроздстой Стоянов, съветник по психиатрия в здравното министерство, който покани експерти от Европейската психиатрична асоциация (ЕПА) в България, за да помогнат с реформата в системата.

В доклад от 2017 г. Комитета против изтезанията към ООН изрази загрижеността си относно „високата честота на неподходяща или ненужна институционализация” в България и същевременно с това отбеляза липсата на „независими механизми за инспекция или мониторинг на институциите за психично здраве”.

В този доклад се отбелязва и настоящия проблем с изолацията посочвайки, че „подобни институции продължават да се намират в подобни отдалечени места” нещо, което и Гълъбова отбелязва.

„Ние искахме болницата да бъде преместена в София, но градските власти казаха, че преди това трябва да се проведе референдум”, заяви директорът на болницата в Курило, като допълни, че в последствие тази идея е отпаднала.

Без финансиране за рехабилитация „Изключително опасно е за физическото и психическото здраве с часове да не се прави нищо”, заяви президентът на ЕПА Силвана Галдериси. Един от основните проблеми в България е, че „тези институции все още съществуват. Те са много изолирани, много големи и разполагат с твърде малък брой персонал в сравнение с броя пациенти, които имат”.

Тъй като малко от тези клиники се намират в близост до общностите на пациентите, техните семейства често ги оставят на милостта на институциите, често с години, а понякога до края на живота им.

По време на комунизма в Курило е имало ферма, където пациентите е можело да работят, но тя не е преодоляла прехода към пазарна икономика. И сега там няма и пари, за какъвто и да е вид рехабилитация.

„Нашият бюджет е смешен и абсурден”, заяви професор Мая Стоименова, директор на психиатричната клиника към Медицинския университет в Плевен. Като много други и нейната клиника се бори да си осигури заплатите на основния персонал, да се грижи за пациентите и да практикува медицина.

Средната заплата на здравен работник специализирал в рехабилитация е 630 лв. на месец, за психиатър парите са 900 лв., а за сестра 500 лв. В другите европейски страни „тези хора могат да взимат поне двойно”, заяви Галдериси.

България ще продължи да изпитва трудности в това да се състезава с останалите държави-членки в ЕС по отношение със заплащането на специализирания персонал, особено след като около 2% от целия бюджет за здраве са предвидени за психическото здраве.

От ЕПА препоръчват процентът да бъде вдигнат на 10%. Колкото до реформите в сектора експертите отбелязват, че страната изостава спрямо другите бивши комунистически държави като Полша и Чехия.

Под натиска на ЕС и ООН правителството е предприело някакви стъпки, за да подобри грижата за тези, които страдат от психически заболявания и увреждания.

Тази година стартира 3-годишен план за действие, в който се включва затварянето на 10 болници, които разполагат с твърде малко персонал и създаването на дневни центрове на тяхно място, които да предлагат помощ с участието на общността. Освен това е предвидено да се създадат малък брой почивни домове.

Но все още има дълъг път да се извърви и според Галдериси „политическата воля е от решаващо значение”.
Източник: БГНЕС


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки