Лозарите прогнозират скок в цените на гроздовите напитки


Лозарите прогнозират скок в цените на гроздовите напитки
28 Август 2018, Вторник


Очакванията на производителите са една бутилка хубаво червено вино в търговската мрежа да стигне 17 лева

Автор: Десант

Стотици декари лозя в Пловдивско са съсипани от дъждовете. Едни от пострадалите лозови масиви са тези в село Брестовица, известно като меката на винените сортове грозде. Лошото време обаче попари надеждите на стотици производители в региона, които очакваха добра реколта.

Заради ниските добиви прогнозата им е, че изкупната цена на гроздето ще скочи. Означава ли това обаче, че и цената на виното ще скочи тази зима.

Средно с 50% по-ниски добиви очакват тази година гроздопроизводителите в Пловдивско. Георги Стаменов отглежда 30 декара винени сортове мавруд и каберне край пловдивското село Първенец. Половината от продукцията му е съсипана от дъждовете.

Стотици декари лозя са поразени от мана. Влагата донесла и вредителите. В съседното село Брестовица ситуацията е подобна. Затова производителите прогнозират, че слабата реколта ще вдигне цената на гроздето.

Много от винпромите се канят да не изкупуват скъпото българско грозде, а да внесат от Гърция и Македония, където е по-евтино. Винопроизводителите засега са предпазливи и не смеят да вдигнат цените, защото пазарът е доста свит, а и повечето изби имат непродадени количества от минали години.

За разлика от винпромите, дребните производители смятат да повишат цената на виното. Така очакванията на производителите са една бутилка хубаво червено вино в търговската мрежа да стигне 17 лева.
Източник: nova.bg


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки