Чумата връхлетя и най-голямата свинеферма в Румъния


Чумата връхлетя и най-голямата свинеферма в Румъния
28 Август 2018, Вторник


Там ще бъдат евтаназирани около 140 000 прасета

Автор: Десант

В Румъния продължават да избухват все нови огнища. След като бяха избити животните в личния двор на много румънски селяни, някои от кметовете на селата, призоваха  да не се чака Коледата, а да колят сега. С други думи, след като се избиха малките групи прасета, дойде и реда на големите свинеферми, пише govedovad.com.

По данни на медията, на 25 август е потвърдено наличието на чума по свинете във фермата на Марин Морару – един от най-добрите мениджъри и селекционери в румънското свиневъдството, която се намира в Гропени окръг Брайла. В нея се отглеждат около 140 000 прасета. Резултатите от анализите са потвърдили заболяването в лабораторията в Брайла, а след това и в Букурещ.

От вчера е започнало евтанизирането на отглежданите там животни.

Малко преди потвърждението за заболяването, в друга ферма в Брайла са връчени документите от лабораторните изследвания, които потвърждават заболяването и в нея. Ликвидирането на нейните над 35 000 бр свине започна още миналата седмица.

​Сайтът govedovad.com обобщава, че чума по свинете е регистрирана в общо десет окръзи на съседна Румъния. Преди два дни БНТ съобщи, че заразата се приближава към България, като последното открито огнище е до румънския град Кълъраш, отстояща само на 15 км от Силистра.

От Министерството на земеделието и храните уточняват, че изграждащата се предпазна ограда по сухоземната ни граница със северната ни съседка ще бъде завършена до края на тази седмица.


В категории: Новини , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки