Странна акция по събаряне на цигански къщи в Бургас


Странна акция по събаряне на цигански къщи в Бургас
16 Август 2018, Четвъртък


Операцията бе пазена в тайна от медиите до приключването й

Автор: Силвия Горанова

Община Бургас се похвали, че днес са били съборени 35 незаконни цигански постройки в квартал "Горно Езерово". За акцията медиите научиха по странен начин - с предоставяне на готов материал, вече публикуван в официалния сайт на морската община. 

Лишени от възможността лично да присъстват на разчистването на квартала и да си направят сами кадри, новинарите в Бургас трябваше да разчитат на снимките, разпространени от пресцентъра на общината.

Според официалното прессъобщение, в акцията се били включени специализирани екипи на полицията, жандармерията, общинската дирекция УКОРС. Голямото събаряне пък било координирано лично от кмета Димитър Николов и от териториалния директор Магдалена Манолова.

В текста на общинските пиари се казва още, че благодарение на намесата на органите на реда, до инциденти не се стигнало. Повечето от обитателите на постройките, вдигнати до езерото Вая, били приходящи и щели да се върнат към родните си места, а освободените терени - да бъдат почистени с техника на общински фирми.

Дали действително е така, не бихме искали да се съмняваме.

Наш екип реагира на новината максимално бързо, но това, което заварихме на място, бе тумба роми, които с приповдигнато настроение разказваха как помагали за бутането на постройките. По техни думи ставало въпрос основно за навеси и паянтови бараки, които не били използвани от никого.

Разбира се, биха могли и да ни лъжат, което също няма как да знаем.

Както и кой казва истината - пресцентърът на Община Бургас или главният специалист от териториална дирекция "Горно Езерово" Димо Димов, който заяви пред екип на телевизия СКАТ, че съборените бараки са "десетина - петнадесет". 



Това, което ни е известно обаче, е широката медийна разгласа във всички други случаи, когато е ставало дума за събаряне на незаконни постройки в Бургас. И опитът да се неглижират медиите, както и да се правят опити за информационно затъмнение по подобни важни за общината въпроси, определено не ни харесва.

Бихме искали да напомним на Община Бургас и лично на кмета Димитър Николов, че договарянето на пиарски акции с една единствена медия в града, работи против обществеността, като я лишава от информация.  



В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки