Жителите на 11 села в старозагорско ще блокират пътя Бургас – Казанлък


Жителите на 11 села в старозагорско ще блокират пътя Бургас – Казанлък
16 Август 2018, Четвъртък


Протестът е насрочен за 22 август от 11,00 часа, а причината за него е строителството на кариера за варовик

Автор: Светлана Николова

Жители на 11 населени места в старозагорско заплашват с блокада на пътища заради строителството на кариера за варовик. Гражданското неподчинение е обявено за 22 август, от 11,00 часа, на пътя Казанлък – Бургас, в района на град Николаево, съобщиха от инициативния комитет. В протеста ще участват и кметовете на селищата.

Кариерата за варовик се намира в местността Кереч Търла в землището на три села – Едрево, Оряховица и Братя Кунчеви.

Според оценката за въздействие на околната среда, дълбочината на добив на инертни материали ще е 60 метра, на площ от близо 800 декара. Кметът на Едрево Динко Дедев обаче е категоричен, че „това става два пъти по-голям проход от Хаинбоаз, променя се и климат, и абсолютно всичко“.

От инициативния комитет посочват и че на ден ще минават по най-малко 10-15 камиона с по десетки тонове товар.

Само на 2 километра от местността Кереч Търла е кариерата в село Братя Кунчеви. По закон, в землището на едно населено място, не може да има две кариери.

Но в писмен отговор от Министерството на околната среда и водите става ясно, че съществуващата вече кариера не е отразена.

Освен това местността, където ще е новата кариера, е и вододайната зона на 2 села. Според разрешителното, за изкопните работи ще се използва взривяване.

Според разрешителното, 750 декара в местността Кереч Търла ще бъдат използвани за добив на допамит и варовик. Сега на това място има гора. Според разрешителното – тя не е от ценни дървесни видове.

„В решението на ОВОС, което е издадено преди около четири години и половина, не са обсъдени отрицателните становища – както на община Стара Загора, така и на Община Николаево, така и на Регионална дирекция по горите”, отбелязва секретарят на община Стара Загора Делян Иванов.

Хората настояват за мораториум върху разрешителното за дейността на кариерата и за нова оценка на въздействието върху околната среда, в която да бъде отчетено и тяхното мнение.

Техният бунт не е от днес. На 1 септември 2014 г. въпросните старозагорски села отново се вдигнаха на протест и успяха да отложат откриването на кариерата за добив на варовик и доламит. Дали недоволството им, което ще бъде изразено със затваряне на пътя Бургас – Казанлък и този път ще даде резултат, предстои да видим.


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки