Историята на една бродирана с мъниста дамска чантичка


Историята на една бродирана с мъниста дамска чантичка
Снимки: РИМ-Русе
16 Август 2018, Четвъртък


Тя пристига в русенския музей като дарение, заедно с вещите на две американски фамилии с български родови корени

Автор: Десант

Старинни вещи на фамилиите Лотци и Мериленд, които понастоящем живеят в Америка, получи като дарение русенския музей. Те са предоставени от съоснователката на Виртуалния музей на българите в Чикаго и страстна колекционерка Елена Попниколова - Табакова, дългогодишен уредник в отдел "Етнография" на РИМ-Русе.

В края на ХІХ в. прадедите на Лотци и Мериленд емигрират от Германия и се установяват в столицата на Илинойс. Знае се обаче, че част от техните предци са били... от България.

Днешните представители на фамилията Лотци знаят нищожно малко за своите български корени. Това, което помнят е, че дядото, дошъл от България, се казвал Мане. На него е кръстена и внучката му Мони, от чиято сватба през 1952 г. е една миниатюрна дамска чанта, бродирана с мъниста, която е сред дарените на русенския музей експонати.

Сред предоставените на дунавския град семейни реликви са и порцеланова каничка за мляко, захарница с маркировка и датировка от 1916 г., поставка за свещ и портмоне.

Семейство Мериленд пък изпращат три декоративни порцеланови обувки.



Сувенирите, пропътували дългия път през океана, отново се завръщат в Европа и сега ще намерят  място в колекцията на русенския музей.


В категории: Новини , История , Бит и култура , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки