Заради мазутен разлив в морето: Двама министри на спешно заседание в Бургас


Заради мазутен разлив в морето: Двама министри на спешно заседание в Бургас
13 Август 2018, Понеделник


Изпускането на мазут от американски кораб, потънал през 1921 г. край Созопол, ще бъде ограничен със супермодерна технология

Автор: Силвия Горанова

Разливът от американския кораб „Мопанг“, потънал през 1921 г. край Созопол, ще бъде ограничен със супермодерна технология. Това стана ясно след заседание на щаба с всички компетентни по казуса институции, проведено в сградата на Областна управа – Бургас.


На работната среща присъстваха министърът на околната среда Нено Димов, министърът на транспорта Ивайло Московски, областният управител Вълчо Чолаков, кметът на Бургас Димитър Николов и кметът на Созопол Панайот Рейзи.

В петък (10 август) от плавателния съд започнаха да изплуват мазутни топчета. Предполага се, че корозия е прояла резервоара на кораба, вследствие на което се е получило изпускането на нефтените продукти.

Още тогава институциите са започнали първите мерки по безопасяването. В района, където се е появило петното, са поставени бонови заграждения, за да се спре разпространението му. Взети са били и проби за анализ. До момента няма установена опастност за живота и здравето на гражданите.

Мазутените петна ще бъдат почистени, а периметърът от утре ще се разшири, за да се гарантира, че няма да има никакво замърсяване в Созополския залив.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки