За 100 години от битката при Дойран ще има най-голямата възстановка, правена досега в България


За 100 години от битката при Дойран ще има най-голямата възстановка, правена досега в България
10 Август 2018, Петък


Макар че повечето от сражаващите се троянци били без обувки, всички те били с чиста бяла риза, с която в случай на смърт да бъдат погребани

Автор: Десант

През тази година се навършват 100 години от Дойранската епопея. По този повод в Троян се планира на 15 септември знаменателната дата да се отбележи чрез прецизна жива картина на събитията, която ще е най-голямата възстановка, правена досега в България.

За тази цел ще бъдат изградени 4 отбранителни линии, бункери, галерии, и т.н. Ще има мащабно използване на пиротехника, като ще се постигне масксимална идентичност на сраженията. Екип от близо 300 човека ще пресъздаде битката.

Инициатори на събитието са Националният комитет за честването съвместно с „Дружество Традиция“ и Община Троян.

Пред EconomyNews.bg един от организаторите - Христо Йовчевски, разкри преди време в ексклузивно интервю за медията, което публикуваме тук с известни съкращения, подробности както за драматичните сражения край Дойран, така и за подготовката на отбелязването на стогодишнината от тях:

Голямата тежест на тези сражения поемат 34-ти и 58-ми Троянски полк. Тези полкове са създадени от Ловешка и Троянска околия, които в решителния момент на сраженията биват хвърлени в боя и успяват да отблъснат огромния по численост противник – англичани, гърци и французи.

Тази голяма битка обезсмисля и напълно поставя в безизходица Англия да продължи да води повече война на Южния фронт. Генерал Джордж Милн, командващ тогава Солунския фронт, напълно е загубил боеспособността си, а нашия генерал Владимир Вазов изпраща депеша в София: „Пред себе си нямам противник. Противникът е напълно разбит. Пред себе си нямам реален враг и чакам заповеди да превземем Солун”.

Можете да си представите каква храброст е това не само да си победил многочислен противник, а и да искаш да минеш в контранападение и да превземеш главния град на Южния фронт.

За смелостта на троянци са написани много книги, но има един уникален случай. 20-25 години по-късно троянци отиват в Англия, където вечерта посещават едно заведение. Когато там разбрали, че има българи от Троян, дошъл един мъж и казал, че иска да се запознае с тях. Той бил чувал разкази от баща си какви страшни хали са троянците. „Искам да видя живи троянци с очите си”, казал той. Това е истински случай. Наследникът на тези хора и до днес живее в Троян.

Друг интересен случай е свързан със записките на френски лейтенант. След ожесточената артилерийска тридневна канонада генерал Милн е смятал, че не е останал жив човек в позициите.

Но генерал Вазов, който много добре съумял да прикрие войските си в галериите и окопите, на практика напълно е запазил боеспособността на Плевенската дивизия. Френският лейтенант описва следното:

„Тръгнахме да атакуваме позиции, на които нямаше жив човек и изведнъж изпод земята излязоха огромни черни хора, на които очите светеха като на мечки. Очите им светеха като въглени и изглеждаха огромни като мечки”.

Дойранската епопея е уникална проява на храброст на българите, които не са смятали за победа нищо друго, освен щиковата атака. Те тръгват срещу многочислен противник окъсани. Повечето от тях не са имали дори обувки, а са ходели с навързани парцали. Но всички те са били с чиста бяла риза, с която в случай на смърт да бъдат погребани. Виждайки тази гледка, офицерите също обличали парадните си униформи.

И още един интересен факт. Генерал Вазов изпраща от 58-ми полк долу на картечните гнезда троянци и им казва, че противникът е многочислен и атаката ще бъде устремна. Задачата е троянци да направят всичко възможно да спрат този устрем в картечните гнезда. „Направите ли това, ще отблъснем атаката и отново ще победим”, казал генерал Вазов.

„Видите ли трудност, стреляйте, бийте се и постепенно отстъпвайте”, заръчал българският генерал. Троянците изпълняват заповедта, без обаче да отстъпят, заплащайки с живота си. Част от тези войници са избити. Други са заловени като пленници, но само заради факта, че са използвани и газови атаки и те са изпаднали в безсъзнание. Важно е, че никой от тях не е отстъпил!



Във възстановката нямаме тази огромна площ да пресъздадем всичките позиции, но ще представим малко по-сбит вариант – две или три картечни гнезда, три отбранителни линии (от общо пет), бункери, телените огради, където ще сложим и взривовете, които са спирали устремните атаки. За друго нямаме достатъчно терен, а и средства. Защото разбирате, че парите, които се влагат в тази възстановка, са много, но пак са недостатъчни да пресъздадем целия блясък и целия колорит на тази епична битка.

Искаме да пресъздадем терена какъвто е бил, там, където всяка секунда е падал снаряд върху тревата. Ще обработим терена, за да го видят хората в максимално автентичен вид (ще бъдат изкопани галериите и окопите, ще се набиват колове, на които ще се навърже бодливата тел, б.р.).

Целият ден ще бъде посветен на тези сражения. Сутринта в църквата, която е в непосредствена близост до мястото, ще има церемония. След това ще има литийно шествие до паметника на 34-ти полк. Миналата година той бе възстановен. Сега там ще има и заупокойна молитва.

Ще бъде открит паметник на генерал Владимир Вазов, както и почетен караул.

Следобед от 17 часа ще започне самата възстановка. Денят ще приключи в 19-19,30 ч. с ансамбъл „Българе”, които ще представят спектакъла „Осмото чудо” в центъра на Троян".

Дойранската епопея е събирателно название на пет отбранителни сражения, които българската армия води срещу настъпващите сили на Антантата на южния фронт на Първата световна война в района на град Дойран, град в Македония, разположен на югозападния бряг на Дойранското езеро, разрушен напълно през Първата световна война.


В категории: Новини , История , Войни за освобождение

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Цветан
16.09.2018 18:33:05
3
0
Питам се защо нито президента,нито Борисов не направиха нито едно обръщение към нацията за тази годишнина.При това и двамата са генерали.Това е срам за всички наши политици.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки