Евробабите от Забърдо канят туристите на традиционния събор


Евробабите от Забърдо канят туристите на традиционния събор
Снимки: Bulgaria ON AIR и Уикипедия
03 Август 2018, Петък


Те твърдят, че пътят е отворен, а зам.-регионалният министър Валентин Йовев смята, че по-безопасно е до селото да се ходи пеша

Автор: Десант

Жители на село Забърдо в Родопите обявиха, че сами ще пълнят поредните дупки, които се отвориха от поредните порои. Местните „Евробаби" се оплакаха в ефира на предаването „България сутрин" по Bulgaria ON AIR, че туризмът в региона тотално е замрял.

„Всички туристи, които чуха по телевизията, че има дупки и свлачища, всички се отказаха" - обясниха жените.



Утре е и традиционният събор на Забърдо. По думите им, има много отказани резервации в къщите за гости. От екрана на медията „Евробабите" приканиха хората да посетят селото им и да се повеселят с тях, защото пътят е отворен.



Кметът на населеното място Валентин Черпоков днес е в Пловдив, за да търси асфалт, с който да бъдат запълнени дупките по пътя. Той също е категоричен, че с повтарянето на новини за свлачища и дупки туристите се плашат и хората не пътуват до селото.

В четвъртък, 2 август, на инспекция в района бе заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев, който обаче заяви, че cвличaнeтo нa cĸaлнa мaca в Зaбъpдo продължава и изтъкна, че въпpeĸи пocтaвeнитe пpeдyпpeдитeлни знaци тypиcти пpeминaвaт пpeз oпacния yчacтъĸ, pиcĸyвaйĸи живoтa cи.

„Pиcĸът нe cи cтpyвa, зaщoтo и в мoмeнтa пaдa cĸaлнa мaca. Дoĸaтo нe ycпeeм дa пycнeм движeниeтo в eднaтa лeнтa, e пo-бeзoпacнo дa ce пpeминaвa пeшеxoднo", ĸoмeнтиpa oщe той.



По думите му, зa yĸpeпвaнe нa cвлaчищeтo щe ce тъpcи финaнcиpaнe пo линия нa фoндa зa бeдcтвия и aвapии, зaщoтo oбщинaтa нямa нужните финaнcoви възмoжнocти.

Припомняме, че още през юни облечени в носии жените от фолклорния състав „Евробаби" към забърдовското читалище „Христо Ботев" запълниха сами дупките по компрометирания участък в селото си, ползвайки технология на повече от 400 години. Вместо с асфалт, те засипваха липсващите парчета с глина от варовик. Глината я пресоваха с дървени валяци, за да стане твърда и да не чупят туристите колите си.

„Евробабите" няколко пъти организираха и музикални протести, пеейки пред Министерския съвет с призив държавата да им отпусне пари за пътя към Забърдо, който отвежда туристите и до природния феномен „Чудните мостове". Впоследствие се оказа, че шосето е общинско и поддържането му е грижа на общинската администрация в Чепеларе.


В категории: Новини , Репортажи , Населени места

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
GORSKIJ
03.08.2018 11:26:03
0
0
OSVEN ASFALT,TARSETE I FIDANKI!AKO ISKATE TURIZAM-SADETE SHIROKOLISTNI DARVETA!BUK,DAB I T.N.T.
ZALESETE GI TIJ 4UKARI I SPRETE DA ISI4ATE DARVETATA!I VODA SHTE IMATE I 4IST VAZDUX!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки