Хиляди се стекоха на паметната вечер - спектакъл „Моление за Стара Загора“


01 Август 2018, Сряда


Поводът бе 141 години от боевете за Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и 140 години от Освобождението на България

Автор: Десант

Хиляди старозагорци  присъстваха на паметната вечер - спектакъл „Моление за Стара Загора“, по повод 141 години от боевете за Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и 140 години от Освобождението на България.

Началото на спектакъла даде актьорът Ивелин Керанов, който взриви публиката със завладяващо изпълнение на стихове посветени на борбата за свобода.

„Няма власт, която да победи мечтата… Радвайте се за нея - за свободна България. Да живее България!“ - вдъхнови признателните потомци актьорът.

„На това паметно място, на тази сакрална могила, където лежат костите на хиляди, днес ние изпитваме уважение към подвига на знайни и незнайни герои дали живота си за свободата, към тези, които са работили за възстановяването на Стара Загора след опожаряването й. Щастливи сме, че живеем в този град, който единствен притежава знаме наградено с орден – Самарското знаме. Стара Загора дава началото на освободителната борба със Старозагорското въстание, а знамето му е в основата на националния флаг на България“,  каза Иванка Сотирова зам.-кмет на Община Стара Загора.

Тя призова днес тези примери да бъдат давани на младото поколение на Стара Загора, град който се развива и върви напред.

Със силни аплодисменти публиката посрещна митрополит Киприан, който застана зад диригентския пулт при изпълнението на ораторията „Моление“ от Найден Андреев.

На сцената излязоха изпълнители от Оркестър и хор на Държавна опера – Стара Загора, Общински духов оркестър и Военен духов оркестър при Втора механизирана бригада. Солистката Елена Иванова прикова вниманието на публиката с  вълшебен глас.

Десетки светлинни лъчове съпътстваха изпълненията, събирайки музика, глас и светлина с уникално въздействие.



Нестинарският танц от танцовата драма „Нестинарка“ по музика на Марин Големинов на балета на Операта остави без дъх млади и стари дошли на тържествата. Митрополит Киприан отново дирижира, този път „Тържествена увертюра 1812“ от П.И. Чайковски.

При финалните акорди, мощна заря взриви атмосферата на мемориала. Уникални илюминации предизвикаха радостни възгласи у млади и стари, които се чуха в целия град.

На тържествата присъстваха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, депутати от региона, областният управител Гергана Микова и заместниците й, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов.
Източник: Дарик.нюз





В категории: Новини , Общини , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки