Ще гоним дивите прасета от Румъния с... миризма на вълци


Ще гоним дивите прасета от Румъния с... миризма на вълци
01 Август 2018, Сряда


Оградата по границата осигурява ефективна защита, категоричен е директорът на Изпълнителната агенция по горите инж. Григор Гогов

Автор: Десант

Течност с миризмата на вълк ще гони дивите прасета, ако се опитат да преминат границата ни с Румъния, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по горите инж. Григор Гогов пред Нова телевизия.

Той обясни, че въпросното вещество е с мирис 10 пъти по-силен от този на вълка и ще бъде насипано в специални тарелки, разположени до граничната ограда. Съдините, в които ще се налива, са надеждно защитени от валежите и издържат до пет месеца.

​В началото на седмицата, позовавайки се на експерт от аграрното министерство от сайта „Агроновините" съобщиха, че северната ни граница ще бъде третирана с ампули с вълча урина, за да не се допусне проникване у нас на епидемията, върлуваща на около 60 км отвъд Дунава.

По данни на неназования експерт, вълчата урина е естествен репелент без химически примеси, който прогонва животните, тъй като те получават сигнал за заплаха от гладни хищници. На българските власти ще са необходими над 2660 ампули, които да се активират против африканската чума. Ефектът на всяка ампула продължава три месеца.

Междувременно оградата на границата ни с Румъния вече е факт. Съоръжението е високо 130 см и според Гогов е ефективно.

По повод критиките в публичното пространство, че бодливата тел е опъната ниско и лесно би могла да бъде прескочена от масивните и силни глигани, той коментира, че каквито и закачки да се правят, експертите ги приемат с насмешка.

Гогов е категоричен, че диво прасе не би могло да премине оградата по границата ни с Румъния без да получи сериозни наранявания.

По думите му, пренасянето на африканската чума е станало не чрез диви свине, а чрез хранителни продукти от свински произход, като от Африка най-напред е пренесена в Грузия, откъдето достига и до Европа.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки