Копие на Самарското знаме се развя на Северния полюс


Копие на Самарското знаме се развя на Северния полюс
Капитанът на ледоразбивача Олег Шчапин с копието на Самарското знаме преди отпътуването за Северния полюс. Снимка: „Росатомфлот"
27 Юли 2018, Петък


Изготвено в Мурманск, то бе занесено там от руснаци, пътували на борда на атомен ледоразбивач

Автор: Десант

За пръв път на Северния полюс се развя копие на подареното на българското опълчение от жителите на Самара легендарно Самарско знаме. Това бе сторено от руснаци, пътували на борда на атомния ледоразбивач „50 години от Победата" и се случи по повод 140-годишнината от Руско-турската война от 1877-1878 г. 

Копието е изготвено в Мурманск. А организатор на пътуването на почти 120 туристи от различни страни е руската компания „Росатомфлот". 

Знамето бе развято от капитана на ледоразбивача Олег Шчапин и Марина Чистогонова, секретар на мурманското поделение на Съюза на писателите на Русия, който е инициатор на събитието.

От 17 август до 7 септември предстои да се проведе и Славянски поход Мурманск-Балканите с участието на писатели, учители, журналисти и общественици. Те поемат с автобус през Беларус, Словакия, Сърбия, България и Черна гора, като по маршрута е предвидено почитане паметта на загиналите „на места, свързани с общата история на славянските страни".

Оригиналът на Самарското знаме се съхранява в Националния военноисторически музей в София и се показва пред публика много рядко и само за специални поводи.

В центъра на червено-бяло-синия флаг е извезан златен кръст с изображение на Богородица и светите братя Кирил и Методий.


В категории: Новини , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки