Небивал бум на туристи в Земенския манастир


Небивал бум на туристи в Земенския манастир
Снимки: blog.ivanatora.info и архив на "Десант"
26 Юли 2018, Четвъртък


От общината се канят да правят хотелски комплекс в близост до светата обител

Автор: Десант

Ако преди 8 години - през 2010 г., едва 8000 туристи са посетили Земенския манастир, то през 2017 г. техният брой вече е... 110 000 души, съобщава пернишката телевизиа „Кракра“.

Дали те са привлечени тук от легендата, според която, ако искаш да се сбъднат желанията ти, трябва да допреш лявата си ръка до каменния олтар, който е от XI век; или просто идват заради очарованието на това място и старинната света обител, едва ли може да се каже. Но е факт, че Община Земен в последните години отчита небивал бум на туризма заради посещенията в едноименния манастир.

  

За да посрещне наплива от посетители, общинската администрация е изградила два пътя до този обект и паркинг за 60-70 коли и 4 автобуса, а сега планира да направи и хотелски комплекс в близост до светата обител.

„Имаме намерение да ни преотстъпят безвъзмездно за ползване бивш детски лагер, в района на Земенския манастир и там искаме да изградим леглова база за 30-40 места" – разкрива подробности пред пернишкия телевизионен канал кметът на общината Димитър Сотиров.

Освен известния Земенски манаситр, в момента се реновират и други светини в Земенския край – в Горна Врабча, в Пенкьовци и Пещерския манастир.

Преди време Пещерският манастир е бил запален и сега от общината искат да го възстановят. Предстои ремонт и на покрива и фасадата на Врабчанския манастир, който преди време е бил действащ с три монахини.

Вижте още: Сред тишината и спокойствието на Земенския манастир


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ddi
27.07.2018 12:32:44
1
0
Земенския манастир пази тайната на спасението на земята от апокалипсис.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки