Близо 2000 са спасителните акции в нашите планини за последните шест месеца


Близо 2000 са спасителните акции в нашите планини за последните шест месеца
Снимка: ПСС
17 Юли 2018, Вторник


Ето съветите на един планински спасител

Автор: Десант

За последната половин години в Рила са проведени 424 спасителни акции, а в Пирин - 1439. Павел Павлов от Планинската спасителна служба разкри в ефира на на Bulgaria ON AIR, че само за последните 3 дни са проведени 5 акции.

По думите на планинския спасител, основната грешка на туристите е, че възприемат качването в планината като обикновена разходка.

„Точно това недооценяване на планината като различно място със своите красоти, но и със своите особености и опасности, води до грешките и инцидентите", добави Павлов.

Той изтъкна, че дори на 30 минути от София - на Витоша, времето е напълно различно от това в града и може да се смени за секунди.

„Там може да завали сняг през юли или август и затова ние трябва да сме подготвени. Едно от правилата е: Отивайки в лятната планина, ние имаме дрехи за зимна планина", допълни спасителят  пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че има различни начини изпадналите в бедствена ситуация в планината да потърсят помощ. Но е задължително планинарите да са с добре заредени телефони, за да могат в случай на необходимост да потърсят спасителите чрез телефон 112, мобилно приложение или обаждане директно до ПСС на номер 1470.

Павлов припомни, че е важна застраховката за всички, които отиват в планината, която помага на спасителите след това да си възвърнат направените разходи при акция. Макар че и без човек да има застраховка, от Планинската спасителна служба ще помогнат на всеки нуждаещ се.

Спасителят използва случая да подчертае, че тръгвайки към планината, трябва да сме с добри обувки, облекло и екипировка.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки