Почитаме покровителката на небесния огън света Марина


Почитаме покровителката на небесния огън света Марина
17 Юли 2018, Вторник


Тя е най-тачената светица в Странджа. Там от древни времена съществува пещера светилище, в която се извършват различни обреди и тайнства

Автор: Десант

На 17 юли се почита паметта на св. Марина. Тя е родена в Антиохия и е дъщеря на жрец идолопоклонник. Загинала мъченически едва на 16 г. (около 270 г.).

За българина тя е Огнена Марина, символ на небесния огън (празникът й е по време на т.нар. Горещници), покровителка на жътвата, нивите и сеитбите.

На иконите е изобразявана, като държи с едната си ръка дявола за косата, или пък е седнала на трон, лявата ѝ ръка е пред гърдите, а в дясната държи кръст.

На 17 юли се пали новият жив огън. Той се прескача за здраве и от хора, и от животни. От него всеки взима, за да запали домашното огнище.

Света Марина е най-почитаната светица в Странджа. Култът към нея се корени съдбовно в древността и никой не може да обясни защо е така дълбоко преплетен с традиционната обредност на местното население. Край пограничното село Сливарово от най-дълбока древност съществува пещера светилище, скътана в дълбок и усоен дол в близост до българо-турската граница.



Денят на светицата бил голям празник за младежите и девойките в предбрачна възраст, затова в Странджа се нарича „лефтерски панагир” – ще рече, че е празник на девойките и левентите в предбрачна възраст, които в старо време влизали в пещерата да се опознават. Затова и света Марина в този край е известна и с прозвището си Побаринка.

А след „побарването”, което се подразбира, че се случва в скритата от хорските очи тъмна каверна в скалата, то е ясно, че после лудите-млади ще излязат оттам вече навлезли в света на възрастните, на които е дошло времето да създадат семейство.

Днес този обичай е отживелица – за модерната цивилизация това „възмъжаване” вече не е никакво тайнство. Сега тук представителките на нежната половина на човечеството идват най-вече да преспят за зачеване, а останалите – да запалят по свещичка за здраве и да си налеят от лековитата вода, която капе почти като дъжд от сводовете на пещерата. За нея се смята, че цери очни болести и дава сили на страдащите да се отърват от болежките си.

Светилището е било най-големият култов център на светицата в Югоизточна Тракия, привличал в миналото поклонници чак от Цариград. Хора от близки и далечни села идвали тук на поклонение и „смиване” с лечебна цел.

По принцип в Странджа св. Марина се почита като лечителка на бездетните жени.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки