Нивото на радиация в залива Вромос край Черноморец е завишено


Нивото на радиация в залива Вромос край Черноморец е завишено
06 Юли 2018, Петък


"Десант" предупреди за това още през 2010 г. Сега пак поставиха табела с информация, че ползването на плажната ивица крие риск за здравето, но най-вероятно и тя скоро ще бъде премахната, както това става вече години наред

Автор: Десант

Завишени нива на радиация в залива Вромос край Черноморец установи Регионалната здравна инспекция в Бургас. Въпреки че радиоактивното замърсяване е констатирано през последните 2 години, едва наскоро е поставена табела с информация, че ползването на плажната ивица крие риск за здравето.

От община Созопол пък трябва да поставят и табела, че плажът е неохраняем.

"Десант" писа са замърсяването след собствено разследване още през 2010 г. Малко след нашата публикация тогавашният областен управител на Бургас Константин Гребенаров се опита да затвори плажната ивица, но бе обвинен от жителите на близкия Черноморец, че едва ли не иска да провали сезона и затрие поминъка на курортното градче.

Припомняме, че през в района по времето на соца функционираха медни мини, чиито отпадъчни фракции бяха зауствани в залива и това доведе до радиоактивното замърсяване на Вромос. 

По времето на програма ФАР бе направена рекултивация на плажната ивица, но с времето морските вълни отново върнаха радиоактивните частици на брега. 

Сега всяка година радиоактивният фон се следи от Регионалната здравна инспекция. В ефира на Българското национално радио директорът на РЗИ Бургас Георги Паздеров призна, че замърсяването не е от вчера, а от вече две години. ц. В отделни участъци радиационното замърсяване е 50 пъти над нормата. Замърсяването на въздуха пък достига до два пъти.

Но въпреки че престоят на плажната ивица крие риск за здравето, и това лято туристи са разпънали палатки там. Ефектът след продължително лежане на пясъка не е непосредствен, но той може да се прояви след години, предупреждават здравните власти.

Плажът е без концесионер и е предпочитан от семействата с деца.

Прид Би Ти Ви зам.-шефката на бургаска та здравна инспекция Вергиния Цанова подчерта, че няма как да се забрани използването на плажа. „Това е изборът на хората, ние просто трябва да ги
предупредим”, отбеляза тя.


Кадърът е от Би Ти Ви

За завишените нива на радиация на залива Вромос от Регионалната здравна инспекция са уведомили
областния управител Вълчо Чолаков и кмета на Созопол Панайот Рейзи, уточнява БНР.

Апропо, предупредителни табели, че плажът е опасен за здравето, бяха слагани неколкократно край плажната ивица, но биваха тутакси премахвани от жители на Черноморец. Най-вероятно тази съдба ще сподели и новия информационен надпис.


Табела, поставена през 2010 г., която скоропостижно изчезна от брега


През годините - още по времето на Евдокия Манева, бе обещавано и че пясъкът отново ще бъде рекултивиран, но досега това не е направено.

Повече по темата четете в: Вромос още излъчва уран и радий"


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки