Античен град Улпия – Ескус вече ще се управлява от министъра на културата


Античен град Улпия – Ескус вече ще се управлява от министъра на културата
Снимки: bulgariatravel.org
04 Юли 2018, Сряда


Досега той бе под опеката на плевенския областен управител

Автор: Десант

Археологически резерват „Античен град Улпия – Ескус“ вече ще се управлява от министъра на културата на основание чл. 14, ал. 1, т. 14 от Закона за културното наследство.

Това реши днес Министерски съвет. Имотът – изключителна държавна собственост, досега бе под опеката на плевенския областен управител. Той е с площ 210 488 кв. м. и се намира в землището на с. Гиген, община Гулянци, област Плевен. 



Римският град е възникнал през І в.н.е. като наследник на тракийско селище. Около него по-късно е изграден лагерът на Пети македонски легион.

Военният лагер получава статута на колония след славната победа на император Марк Улпий Траян (98 г. – 117 г.) над даките. По случай победата Улпия Ескус е обявен за град със собствено управление. Римският град се превръща във важен кръстопът, като силен разцвет преживява през ІІ – ІІІ в., когато е изградена централната градска част.

Градът е в разцвета си и през ІV в. – при управлението на император Константин Велики (307 г. – 337 г.). Тогава столица на римската империя става Константинопол, а на брега на река Дунав е изграден голям каменен мост, за откриването на който на 5 юли 328 г. идва лично императорът.

Улпия Ескус е разрушен от аварите в края на VІ в. От Х до ХІV в. върху останките от античния град е съществувало друго селище.

С брой 88 на Държавен вестник от 1965 г. римският град е обявен за архитектурно-строителен паметник на културата от Античността и Средновековието с категория национално значение. През 2011 г. в брой 104 на Държавен вестник Улпия Ескус получава статут на археологически резерват.


В категории: Новини , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки