Ще трябва ли учениците, които работят, да сключват трудов договор


Ще трябва ли учениците, които работят, да сключват трудов договор
Снимката е илюстративна
02 Юли 2018, Понеделник


Казусът бе коментиран на днешната среща на Тристранния съвет. Вижте какви предложения бяха дискутирани

Автор: Десант

На днешния Тристранен съвет, покрай останалия дневен ред, бе обсъдена и темата дали учениците, които работят, трябва да имат право на трудови договори.

Образователното министерство предлага учениците от 11 и 12 клас да могат да сключват такива, като 8-те процента за здравна осигуровка да остават за сметка на училището.

Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал това не облекчава особено разходите на работодателите. По думите му, учениците губят материали, инструменти, работно време на майстора… „И ако трябва допълнително, не е ясно защо, да плащат 33% осигуровка върху възнаграждението на този обучаем, това ще намали желанието да се сключват такива договори", опонира той.

Синдикатите обаче настояха правата на учениците, които работят, да бъдат гарантирани чрез договори. Според тях така ще се реши част от проблема с липсата на квалифицирана работна ръка. Те са готови да обсъдят предложението договорите да не са трудови в пълния смисъл на Кодекса на труда, а да се обособят специални договори за учениците, полагащи труд в рамките на професионалното си образование.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки