НФСБ: Каузата и делото на Божидар Димитров ще пребъдат


НФСБ: Каузата и делото на Божидар Димитров ще пребъдат
02 Юли 2018, Понеделник


В телевизия СКАТ той създаде поредица от документални филми и сериали и бе водещ на първото историческо телевизионно предаване в българския ефир – „Час по България“

Автор: Десант

Големият български патриот и историк проф. Божидар Димитров ни напусна на 1 юли 2018 г на 72-годишна възраст. Ние, от телевизия СКАТ и НФСБ, дълбоко скърбим за внезапната кончина на нашия приятел и съмишленик в родолюбието и изказваме съболезнования на семейството и близките му, се казва в обръщение, разпространено от пресцентъра на "Национален фронт за спасение на България".

Ето пълният му текст:

Божидар Димитров посвети не само научната си дейност, но и живота си на каузата България. Като учен той има своя безспорен и изключително ценен принос в развитието на българската историческа наука – като започнем от изследователската му дейност в библиотеката на Ватикана, откриването в архива на Борджиите на част от написаната през 1667 г. „История на България“ на Петър Богдан Бакшев, огромните му заслуги при планирането и провеждането на археологически разкопки и проучвания на документи на територията на цяла България и извън нея, инициираните от него действия по реставрирането на многобройни старини, включително на територията на днешните република Турция и република Македония, възстановяването на Голямата Базилика в Плиска, цялостната му дейност като директор на Националния исторически музей  в периодите 1994-1998 и 2001-2017 г.

Божидар Димитров беше не само учен, но и много талантлив и сладкодумен  популяризатор на историята и пламенен патриот. Това често му навличаше критики и дори хули, на които той понякога отвръщаше иронично, дори остро.

Но Божидар Димитров знаеше, че историята е не само наука, но и култура и душевност, национално наследство и богатство, средство за възпитание, въздигане и сплотяване на народите. И именно в това той виждаше своята мисия като учен, общественик, публицист, директор на НИМ.

В телевизия СКАТ и НФСБ се гордеем, че неведнъж сме му подавали ръка в тази негова мисия. Сътрудничеството и приятелството с него започна през 90-те години на миналия век и продължи до последните му земни дни.

В продължение на няколко години Божидар Димитров беше водещ на първото историческо телевизионно предаване в българския ефир – „Час по България“ по телевизия СКАТ. В СКАТ Божидар Димитров създаде поредица от документални филми и сериали като „Храмове на българската памет“ и „Българските старини из Македония“.

В този период той издаде и прочутата си книга „Десетте лъжи на македонизма“ и дори обяви голяма парична награда за всеки, който успее с документи и факти да опровергае дори само една от тезите му в книгата. Награда, която никой не успя да заслужи

Напусна ни един голям българин. Но неговото дело и неговата кауза ще пребъдат!

Вечна ти памет, приятелю!


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Обикновен българин
03.07.2018 08:02:03
0
0
Божидар Димитров беше родолюбец и искаше голяма България със силна армия и историческа памет.Той говореше и пишеше,че ние българите сме ирански народ с траки и славяни,които са иранци.Най-много са българите-перси в България.Княз Кубрат е воювал с хазарите до р.Днепър и Полтава.Княз Борис-Михаил е победил ромеите в боевете-войната-863-864 година до Анхиало и те са искали мир с нас.Станали сме християни,защото и при Кубрат и Крум е имало много-българи-християни,а не,че ромеите,които сме натупали край Черно Море и сме ги гонили до ,към Цариград ни наложили-православието-864 година.Неговите книги ще се четат.
1
още
02.07.2018 18:46:26
0
0
Може, и сигурно са много хубави всички тези неща. Зависи и как е направена връзката с настоящето... (има ли го? първо да се зададе този въпрос. свързваш една идея в нещо....логично, живо, развиващо) Обаче за културата вътре в България и сега .... къде са инициативите, защитата, словото? После как са свързани с другите области, елементи на ежедневието, годините, мисълта, дискусиите?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки