В Трън възобновяват Празника на киселото мляко


В Трън възобновяват Празника на киселото мляко
28 Юни 2018, Четвъртък


Вижте с какво ще бъде разширена тематиката му тази година

Автор: Десант

След двегодишно прекъсване тази събота, 30 юни, в Трън ще бъде възобновен Празникът на киселото мляко, чийто организатор е местната община, съвместно с „Ел Би Булгарикум“ и фондация „Д-р Стамен Григоров“.

В ефира на радио „Фокус" директорът на дирекция „Устройство на територията общинска собственост и инвестиционна политика“ в Община Трън Евгения Такова обясни, че тази година празникът ще бъде с по-разширена тематика, като освен традиционното домашно квасено мляко, ще бъдат приготвени и представени домашни сирена, кашкавали, произведения на кулинарното изкуство, различни видове мед, сладка и пр.

„В досегашните издания обикновено се правеше съпоставка между домашно приготвени изделия и популярните вече марки по големите магазини. Тази година се дава шанс на малките млекопроизводители и домакинства, както и на фермерите от района“, уточни още трънската общинарка.

Припомняме, че в с. Студен извор, намиращо се в Община Трън, близо до родната къща на д-р Стамен Григоров - откривателят на лактобацилус булгарикус, се намира единственият у нас Музей на киселото мляко. 

На първия му етаж е разположена битова стая, която представя традиционната вътрешна уредба на една типична българска къща от средата на XIX век. А на втория етаж е библиотеката, в която се съхраняват голям брой разнообразни информационни материали за българското кисело мляко - от първата научна публикация на д-р Стамен Григоров за киселото мляко, отпечатана на френски език през 1905 г., до последните проучвания върху противораковите свойства на Lactobacillus bulgaricus, извършени от проф. Акийоши Хосоно, в университета Шиншу, Япония, преди няколко години.

В изложбената зала пък, която също е на втория етаж, е представен макет, който подробно показва получаването на сурово мляко, промишленото производство на кисело мляко и реализацията на готовия продукт, в търговската мрежа.

На стените са окачени информационни табла, които описват историята на киселото мляко; домашното подквасване и занаятчийското производство на кисело мляко; промишлените технологии за получаване на кисело мляко; хранителната, и биологичната стойност на българското кисело мляко.


В категории: Новини , Традиции

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Supermag
20.09.2018 10:46:27
0
0
Браво! ;-)
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки