Ето кои са новите концесионери за добив на строителни материали и варовици


Ето кои са новите концесионери за добив на строителни материали и варовици
27 Юни 2018, Сряда


С друго решение на правителството се прекратява концесионния договор за добив на флуоритова суровина от находище „Лукина падина“ край Чипровци

Автор: Десант

Министерският съвет одобри два нови концесионера, които ще добиват съответно строителни материали и варовици. Софийското дружество „Тера груп“ АД е новият концесионер на находище „Дядово-Биндер“, от което се добиват доломити. Находището се намира на територията на община Нова Загора, област Сливен.

Концесията за него е предоставена през юли 2012 г. за 35 години на „Биндер“ АД, гр. Сливен, по чието искане се прави и настоящата промяна.

Варненското дружество „Хард рок“ ООД е новият концесионер на находище „Цареви ливади – изток“, от което се добиват варовици. Находището се намира на територията на община Суворово, Варненска област.

Концесията за него е предоставена през април 2009 г. за 25 години на ЕТ „Морски бряг - Васил Василев“, гр. Варна. През 2014 г. Министерският съвет е одобрил договорът да бъде продължен с правоприемника на концесионера - ЕТ „Морски бряг - Атанаска Василева“, гр. Варна.

Възможността за прехвърляне на права и задължения по предоставена концесия е регламентирана в чл. 25, ал. 2 от Закона за подземните богатства.

С друго решение на правителството се прекратява концесионния договор за добив на флуоритова суровина от находище „Лукина падина“ - участък „Птичи дол“ - „Велин дол“. Прекратяването е по искане на концесионера.

Находището се намира на територията на община Чипровци, област Монтана. През юли 2009 г. за него е сключен концесионен договор с „Н и Н Трейдинг“ ООД, гр. Карара, Италия.

С допълнително споразумение към концесионния договор от февруари 2011г. в изпълнение на Решение № 12 на Министерския съвет от 13.01.2011г., правата и задълженията по концесията са прехвърлени изцяло от „Н и Н Трейдинг“ ООД, гр. Карара, Италия, на „България флуорит“ ЕООД, гр. София.

В искането си за прекратяване на договора то посочва, че производствената дейност на дружеството е прекратена от 28 януари 2016г.

Удължава се също така срокът за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-9 Мизия“ с 353 дни. От фирмата „Мизия ойл енд газ (България)“ ЕООД мотивират искането си с наличие на форсмажорно обстоятелство - забавяне на административни процедури по прехвърляне на права и задължения във връзка с проучването.

Площ „Блок 1-9 Мизия“ е разположена на територията на област Враца. Договорът за търсене и проучване е с петгодишен срок и е в сила от май 2014 г.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки