Край Траянови врата отново ще дрънка оръжие


Край Траянови врата отново ще дрънка оръжие
Снимка: Уикипедия
23 Юни 2018, Събота


Там ще се проведе Фестивал на късноантичното и средновековно наследство по случай победоносната битка на Самуил над Василий II. Вижте подробностите

Автор: Десант

Фестивал на късноантичното и средновековно наследство по случай победоносната битка на Самуил над Василий II на 17 Август 986 г. ще се състои на територията на крепостта в прохода "Траянови врата", в близост до Костенец.

От 11 ч. на 18 август до 12 ч. на 19 август там ще бъде пресъздаден живота в крепостта "Стенос" при Траянови врата, в периода IV-V век до XIV- XV век. Ще има и демонстрации на въоръжение и бойни практики, бит, култура, облекло и др.


В категории: Новини , История

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Обикновен българин
24.06.2018 17:56:44
1
0
Цар Самуил е бил от царски род-първи братовчед на цар Петър-927-970 година-управление.Самуил е бил роден от баща българин и майка арменка-Рипсиме-Рипсимия.След битката при Траянови врата България имала отново своите източни и северни земи населени с българи от Пловдив до Ст-Загора,Свиленград и Черно Море до река Днестър,Молдова,В.Търново и Преслав с гр.Варна.Столица на България била Скопие и след туй Охрид.
1
Обикновен българин
23.06.2018 20:07:32
0
0
Византийската армия била голяма военна сила не само ок.30 хиляди-конница,пехота и обоз,но и отлично въоръжена и обучена в ръкопашен бой.При Траянови врата Василий Втори имал-бойци от Грузия,Армения,Гърция,Алания-в Кавказ,кавказки-българи-павликяни,нормани от Норвегия.Грузинците владели хридоли-бойно умение сам войн с две саби срещу двама врагове и техники с кинжал.Арменците знаели бой с меч и копие,яздене на коне-силни и сръчни били арменците.Норманите били едри,силни-владеели секирата и меча.Ромейската армия имала тежка конница с войни с шлемове,ризници ризници на конете,мечове,щитове.Цар Самуил с засада със стрелба с лъкове и атака на конни и пехотни бълг.части изненадали ромеите при Траянови врата-и те били сразени-986 година-17 август.Имп.Василий Втори едва се спасил с бягство.Българските стрелци и конни-войни с бойни умения сеч един с две саби против двама,бой с копие-въртящо се в кръг-техники на запорожкие казаци-българите победили-византийците.Има,кое да научат младите българи от подобна възстановка на тази битка.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки