Мистерия: Не е ясна причината за мъртвата риба в Янтра


Мистерия: Не е ясна причината за мъртвата риба в Янтра
Снимка: Gabrovo News
14 Юни 2018, Четвъртък


Водата на реката в централната част на Габрово, откъдето е сигналът, според екоинспекцията е чиста

Автор: Десант

Експерти на РИОСВ-Велико Търново провериха сигнал за мъртва риба в Янтра при Габрово. Сигналът е получен в късния следобед на 12 юни.

Установено е, че водата на реката в централната част на Габрово е бистра, без замътняване, оцветяване и миризми. Участъкът е плитък и маловоден. На повърхността на водата е имало мъртви екземпляри само от един вид риба, но не се уточнява точно какъв. В същото време е наблюдавано движение на пасажи от други видове риба.

Резултатите от изследваната водна проба показват, че разтвореният кислород –  5,42 mg/dm3, и електропроводимостта – 484 µs/cm са в норма, което значи, че няма замърсяване на водата и р. Янтра отговаря за добро състояние на водните тела според съответната Наредба за характеризиране на повърхностните води.

Освен това, в района няма директни зауствания на отпадъчни води от промишлени източници. Битовите води в централната част на Габрово се събират и отвеждат за пречистване до Градската пречиствателна станция за отпадъчни води.

Според екоинспекцията, причината за мъртвата риба може да се установи след изследване на екземпляри, което обаче е в правомощията на ИАРА.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки