Държавите от Черноморски регион приеха декларация за сътрудничество


Държавите от Черноморски регион приеха декларация за сътрудничество
31 Май 2018, Четвъртък


Срещата на високо ниво, която се състоя в Бургас, поставя началото на едно по-широко и мащабно сътрудничество под егидата на Европейския съюз, каза вицепремиерът по икономическата и демографска политика Валери Симеонов

Автор: Десант

Черноморските държави направиха днес първа стъпка за развитие на синята икономика в региона с приемането на  Министерска декларация за сътрудничество.  Документът бе подкрепен по време на Срещата на високо ниво на министрите, която се проведе в Бургас, в присъствието на комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и вицепремиера по икономическата и демографска политика Валери Симеонов.

С подписването на декларацията държавите от Черноморския басейн се ангажират да прилагат общ подход и да има съгласуваност между  проектите, които се реализират в области като екология, икономика, туризъм. Декларацията препоръчва също да се търси финансиране от различни източници за изпълнението на проектите.

Участниците в събитието очертаха няколко области за сътрудничество, които ще бъдат основа за постигане на висок икономически растеж – транспортна свързаност, опазване на околната среда, научна дейност и иновации в Черноморския басейн.

Срещата на високо ниво се проведе в рамките на Българското председателство на Съвета на Европа. Домакин на събитието в Бургас бе транспортният министър Ивайло Московски.

„Черноморският регион има огромен потенциал, който предстои да бъде развиван занапред“, коментира министър Московски. Той допълни още, че всяка държава залага в своето законодателство необходимите мерки, които гарантират развитието на синята икономика в Черно море.

„Хубавото е, че тази среща се проведе тук. Декларацията ще остане известна като „Бургаската декларация“. Тя поставя началото на едно по-широко и мащабно сътрудничество под егидата на Европейския съюз и представлява готовност за съвместни действия и сътрудничество между черноморските държави България, Румъния, Русия, Украйна, Турция, Грузия, включително и Молдова. Това е първата по рода си среща, с участието и на представител на Европейската комисия“, каза Валери Симеонов.

Нивото е достатъчно отговорно, има позитивност и готовност от страна на държавите, които изпратиха в Бургас своите представители, общи действия, добави вицепремиерът.


В категории: Политика , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки