Какво се случи на крепоста Туида край Сливен, когато там се появи... Аспарух


Какво се случи на крепоста Туида край Сливен, когато там се появи... Аспарух
Снимки: Авторът
25 Май 2018, Петък


Два часа светкавици и гръмотевици осветяваха "битката за Онгъла“

Автор: Симеон Христов

На 18 май в Сливен се случи нещо, граничещо с мистерията. Древната крепост Туида се извисява съвсем близо до града. Два часа черни облаци висяха заплашително над древното възвишение и го обстрелваха с ослепителни светкавици, последвани от гръмогласен тътен.

Това се случи, след като много хора се изкачиха и заеха местата си на трибуните, построени в центъра на древното съоръжение. Повече от час прииждаха хора от всякаква възраст и музикални предпочитания. Вероятно името на легендарния създател на дунавска България беше причината за това масово посещение, защото предстоеше да започне спектакълът „Аспарух – битката за Онгъла“.



След като трибуните са препълниха,  прииждащите насядаха кой където намери по тревните площи. Представлението започна и тогава... бързо дойде заплашителната армия на мрака.

Само единици не издържаха и си тръгнаха притеснени. Множеството си приготви чадърите и найлоните и решително остана на позиция. И така до края на рок театъра.

Когато той свърши, хората споделяха един на друг, че подобно явление за пръв път виждат. Надвиснат ли черни облаци отгоре и загърми, винаги вали. Само не и този път.

Може би духът на легендарния ни праотец се погрижи за здравето на почелите го хора. Или пък беше просто късмет. Трябва да се има предвид и това, че преди да бъде създадена крепостта от византийците през IV век, това мястото е било древно тракийско светилище...


В категории: Новини , Парадокси

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Обикновен българин
27.05.2018 08:57:30
0
0
Княз Исперих е дошъл с ок.50-60 хилядна конна армия българи при Онгъла ср.ок.60 хилядна византийска армия на Константин Погонат.Византийската армия са били гърци,грузинцзи,арменци,славяни изселени от ромеите в Мала Азия,погърчени траки от Константинопол и траки от Южна България-също повизантийчени по език и нрав.Грузинците знаели борбата-чидаоба и ръкопашен бой с меч и щит ср.двама чужди войни-грузински бойни изкуства.Арменците са били силни,сръчни войни-туй се доказва от арменските народни танци.Нее било лесно да се воюва с ромеите.Не се знаят много подробности за самата битка,но българите смели,силни и майстори на ръкопашния бой и сеч със сабя заедно със стреба с лък от кон сломили византийската армия.Дали погърчените траки от византийската войска се разбягали без да влизат в бой с роднините си българи-най-вероятно-големи историци до го изяснат.Българите и траките са иранци-братя са.Проф.Божидар Димитров.През 680 год.при Онгъла Исперих е преместил България от Украйна в Дунавската Равнина и Влашко.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки