Ловчанският митрополит Гавриил призова религията да се изучава в училище


Ловчанският митрополит Гавриил призова религията да се изучава в училище
Снимка: Българска патриаршия
25 Май 2018, Петък


Възпитаването на децата в православие може да доведе до намаляване на агресията, категоричен е владиката

Автор: Десант

От години български духовници призовават Министерството на образованието религията да бъде
въведена като задължителен учебен предмет в училищата
. От известно време в социалните мрежи дори се организира и подписка за това, по възванието на Ловчанския митрополит Гавриил.

Според него възпитаването на децата в православие може да доведе до намаляване на агресията, която се превръща във все по-сериозен проблем.

„Ние говорим най-вече за изучаване на християнство, православие, но днес е такова време, че не може да искаш да изучават мохамеданите православие. Те ще си изучават мюсюлманство – такова, което не е агресивно.

Няма по-голяма нравствена сила, отколкото християнството с неговото Евангелие и тайнствата, с които човек може духовно да се прероди. Това е най-полезното за децата. Ако те се възпитават в православие, те могат да имат добродетели, любов един към друг, трудолюбие, няма да я има тази агресия, да се подават на тези страшни пороци. По някои от тях сме първи в Европа", споделя митрополит Гавраил пред Българското национално радио.

Той изтъква, че християнството присъства много слабо в училищата. В момента православието се изучава само като СИП "Религия". "Много от директорите на училища не го разбират и не желаят да го правят. Миналата година само 1 процент от децата са изучавали православие" - казва още владиката пред БНР.

Ловчанският митрополит поясни, че идеята на Светия синод е религията да се изучава като задължителен предмет от първи до 12 клас, дори в детските градини.

Припомняме, че от години за това настояват и от "Национален фронт за спасение на България" (НФСБ), който е част от коалицията "Обединени патриоти".


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки