В Бургас ще извадят в Нощта на музеите изключително рядка средновековна икона от слонова кост


В Бургас ще извадят в Нощта на музеите изключително рядка средновековна икона от слонова кост
Снимка: РИМ-Бургас
16 Май 2018, Сряда


Находката е открита през 2017 г. при разкопките на крепостта Русокастро 

Автор: Десант

В Нощта на музеите, която в Бургас ще бъде отбелязана на 19 май, от 18 ч., в зала „Трезор“ на Археологическия музей в морския град ще бъде представена една изключително рядка и ценна находка – икона от слонова кост, открита при разкопките на крепостта Русокастро през 2017 г.

Изящно изработената реликва ще бъде показана за пръв път пред широката публика.

Иконата е двустранна. На лицето й са представени архангел Гавраил в ход наляво и св. Василий Велики. На обратната страна са изобразени два релефни кръста – процесиен и напрестолен.

Тя е изработена в средата на Х в. в Константинопол и е принадлежала на византийски император или на член от императорското семейство.

Такива икони са изработвани в частните владетелски ателиета само за членовете на най-близкия кръг около императора. Находки като тази днес могат да се видят само в колекциите на най-големите световни музеи като Лувър, Берлинския музей, Британския музей, Метрополитън, а сега вече във фонда си я има и музеят в Бургас.

Подобни изящни творби се съхраняват в съкровищниците на най-големите западноевропейски катедрали. Те са дарени там от рицарите на четвъртия кръстоносен поход, които са ги отнесли след разграбването на императорската хазна в Константинопол през 1204 г.

При разкопки подобна находка се открива едва за втори път в целия свят. Любопитното е, че първата е намерена също в България, в далечната 1901 г. Тогава френския археолог Жорж Сьор открива фрагмент от подобна реликва при разкопките на крепостта „Трапезица“.


В категории: Добри Вести , Археология , Българските крепости

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки