Правителството отпуска 100 хиляди лева за проучванията на Хераклея Синтика


Правителството отпуска 100 хиляди лева за проучванията на Хераклея Синтика
Снимка: Струма24
09 Май 2018, Сряда


Това е единственият изследван археологически гръко-македонски град в България 

Автор: Десант

Правителството одобри допълнителни 100 000 лв. по бюджета на Министерството на културата, като средствата се осигуряват за продължаване на теренните археологически проучвания на един от най-значимите археологически обекти – Хераклея Синтика в местността Рупите край Петрич.

Старините са разположени на границата между древните области Тракия и Македония. Това е единственият гръко-македонски град в България, изследван археологически. Писмените извори и досегашните археологически данни разкриват етнически силно смесено население в югозападния ъгъл на днешна България с обща платформа - елинската култура.

Археологическата информация за Хераклея Синтика обогатява съществено знанията за историята на Балканите през античността, както и за прехода към Средновековието.

Разкопките целят да се проучи и покаже максимално най-голяма част от централния площад и околните му сгради, както и театърът, който градът е притежавал.

Археологическите разкопки на Хераклея Синтика започват през 2007 г. под ръководството на доц. Людмил Вагалински (НАИМ-БАН).

Древният град се споменава в произведенията на античните автори Тит Ливий, Диодор, Страбон, Плиний Стари и Клавдий Птолемей.


В категории: Археология , Античност , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки